Hoppa till huvudinnehåll

"Rysare", "katastrofval", "svårt att bilda regering" - så här reagerade omvärlden på riksdagsvalet

Tidningsrubriker från världen över om riksdagsvalet i Finland.
Tidningsrubriker från världen över om riksdagsvalet i Finland. Bild: Miro Johansson/Yle rubriker,Riksdagsvalet i Finland 2019

Socialdemokraternas valseger och Sannfinländarnas stabila väljarstöd står i mediernas rampljus runtom världen, främst i svenska medier. Många är eniga om att det blir svårt att bilda regering.

Många lyfter fram Centern som valets största förlorare och Socialdemokraterna som vinnaren. Att ett mandat skiljer Socialdemokraterna från Sannfinländarna är också något som inte förbises.

Reaktionerna i Sverige

Expressen skriver att riksdagsvalet "blev en riktig rysare", "bjöd på dramatiska förändringar" och att "Centern...gör ett katastrofval". Dessutom har Expressen lyft fram att den svenske Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommenterat på Twitter att valet ser ut att bli en rödgrön framgång.

Även Aftonbladet kallar valet för en rysare och skriver att ledaren "för de ursprungliga Sannfinländarna, Jussi Halla-aho, liknar inte schablonbilden av en ledare för ett missnöjesparti. Han har arbetat på UD och är en utpräglad akademiker".

Dagens Nyheter skriver om ett "rödgrönt segerrus i jämnt finskt val" och att Centern gjorde ett katastrofval.

Till Göteborgs-Posten säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, att valet visar att Finland har rört sig vänsterut. Valet har också handlat mycket om vänster-högerfrågor.

Jungar säger att Sannfinländarna har visat att partiet har ett stabilt väljarstöd i landet. Oppositionsrollen har dessutom gynnat Sannfinländarna, som har lockat till sig soffliggare. Jungar tror att det blir två stora och två eller tre mindre partier i regeringen.

Till SVT säger statsvetaren Åsa von Schoultz att Sannfinländarna har blivit ett mera extremt parti och invandrarfientligt sedan partiledarbytet 2017. Partiet tros också vinna på att stå utanför regeringen men det bli ändå svårt för partiet att få någon större politisk makt.

Reaktioner i resten av världen

The New York Times noterar att Sannfinländarna rönte stora framgångar i valet, större än vad man hade förutspått. Även det rekordstora antalet invalda kvinnor i riksdagen, men också att valresultatet visar på en större polarisering mellan väljarna, lyfts fram.

Aftenposten skriver att det finns inte längre någon tydlig blockdelning mellan höger och vänstern. Avslöjandena om missförhållanden på vårdhem är en trolig orsak till detta.

The Guardian skriver att ett starkt stöd för Sannfinländarna kan skapa ett nationalistiskt block, som kan skaka om beslutsfattandet i EU. Socialdemokraternas framgång bidrar till en ny vändning då vänsterpartierna har haft det kämpigt under de senaste åren.

BBC skriver att det kan bli svårt för Antti Rinne att bilda regering då väljarfältet är splittrat och inget parti har fått mera än 20 procents väljarstöd.

Val