Hoppa till huvudinnehåll

Så här röstade Svenskfinland i riksdagsvalet

Valgata i Åbo inför riksdagsvalet 2019, ballonger från flera olika partier syns på bilden.
Valgata i Åbo inför riksdagsvalet 2019, ballonger från flera olika partier syns på bilden. Bild: Yle/Nora Engström Riksdagsvalet i Finland 2019,valgata i åbo 2019

Hur jämför sig din hemkommun med de övriga orterna i Svenskfinland? Eller bor du en del av året på en annan ort och vill veta hur det gick där? Vi har samlat alla orter i Svenskfinland på ett och samma ställe.

Här presenterar vi resultaten i huvudrag. Vill du botanisera mera i resultaten? Då ska du besöka Yles resultattjänst!

I resultattjänsten kan du kolla resultaten per valkrets, kommun eller till och med per vallokal.

Alla kommuner i bokstavsordning

Borgå
SFP fortsätter som största parti med 25,7 procent av rösterna, SDP är på andra plats med 18,7. Samlingspartiet och Sannfinländarna är nästan jämsides på 12,2 respektive 12,1 procent. De gröna går framåt till 10,6 procent och Centern går kraftigt bakåt till 6,2 procent.

Esbo
Samlingspartiet är fortsättningsvis klart störst med 31,1 procent, men stödet sjönk en aning. De gröna förstärkte sitt stöd i Esbo och var näststörsta partiet i staden med ett stöd på 18 procent. SFP tappade, likaså Sannfinländarna medan det gick lite bättre än senast för SDP.

Grankulla
Grankulla kan stoltsera med det högsta valdeltagandet i Nyland, 84,9 procent. Tätduon består av SFP som är största parti med 34,7 procent av rösterna, följt av Samlingspartiet på 32 procent. Både De gröna på tredje plats (10,6 procent) och Sannfinländarna på fjärde plats (6,4 procent) går framåt, men de ligger ändå långt efter de två stora.

Hangö
SFP är störst med 30,1 procent, trots att partiet backar en aning. SDP går framåt och är tvåa (28,7 procent). Långt efter kommer Sannfinländarna på tredje plats med 11,4 procent.

Helsingfors
Helsingfors är den enda kommunen i Finland som har en egen valkrets. I och med att De gröna tar ett tilläggsmandat är de jämnstarka med Samlingspartiet med sex mandat var. Vänsterförbundet, Sannfinländarna och SDP stannar på tre mandat var, medan SFP håller sitt ena mandat.

Ingå
SFP är störst i Ingå med 54 procent av rösterna. SDP är tvåa med 10,9 procent, sedan följer Samlingspartiet, Sannfinländarna och De gröna på 8,4, 8,1 respektive 7,2 procent.

Jakobstad
Röstdrottningen i Vasa valkrets, SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson, kommer från Jakobstad. Här blev SFP störst med 46,6 procent av rösterna. Socialdemokraterna som av tradition är ett starkt parti i staden fick 18 procent. Sannfinländarna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna fick alla omkring nio procent.

Karleby
Centern, som är det klart största partiet i Karleby, backar kraftigt. Partiet förlorade hela nio procentenheter i staden. Centerns Tuomo Puumala faller ur riksdagen. Sannfinländarna går kraftigt framåt med cirka 5 procentenheter. Också Samlingspartiet backar, medan De gröna går framåt.

Kaskö
Socialdemokraterna vann valet i Kaskö med 32,9 procent av rösterna. På andra plats kom SFP med 27 procent och på tredje plats sannfinländarna med 13,4 procent. Klart flest röster samlade ändå Sydösterbottens nyvalde riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) i Kaskö.

Kimitoön
SFP har ett starkt grepp om förstaplatsen med 51,6 procent. SDP och Vänsterförbundet tar 14,1 respektive 13,1 procent. Speciellt Vänsterförbundet gör ett rätt bra val och går framåt i Kimitoön.

Korsholm
SFP dominerar i Korsholm med 68 procent av rösterna, Joakim Strand, Mikko Ollikainen och Anna-Maja Henriksson fick flest röster i kommunen. Socialdemokraterna ökade sitt understöd med fyra procent och ligger nu på 11, 2 procent. Flest socialdemokratiska röster fick Kim Berg.

Korsnäs
SFP tog som vanligt storslam i Korsnäs - hela 92,6 procent av rösterna. Näst störst blev Socialdemokraterna med 3,5 procent. Flest röster samlade SFP:s två nya riksdagsledamöter Mikko Ollikainen och Anders Norrback.

Kristinestad
SFP var igen överlägset största parti med över 55 procent av rösterna (en liten ökning från förra valet), men även SDP gjorde ett bra val och ökade sitt stöd i staden med tre procentenheter till drygt 10 procent. Röstkung var nyinvalde Anders Norrback (SFP) som gjorde ett starkt val i Sydösterbotten. Nästmest röster fick partikollegan Nanna Rosengård som kandiderade för första gången.

Kronoby
SFP behåller sin starka ställning i kommunen med 66,3 procent. Kristdemokraterna på plats två (9,3 procent) och SDP på plats tre (7,4 procent) går båda framåt lite. Centern går däremot ordentlig bakåt och är blir - med en rösts marginal - sämre än Sannfinländarna. De två sistnämnda partierna får 5,3 procent av rösterna i Kronoby.

Kyrkslätt
I toppen tappar Samlingspartiet 4,8 procentenheter, men är ändå störst med 20,5 procent. SFP är hack i häl på 20,1 procent. Även kampen om tredje platsen är hård. Den går mellan SDP (14,2 procent), Sannfinländarna (13,6) och De gröna (13,3). Centern tappar över hälften av sina väljare och slutar på 4,0 procent - det räcker till sjätte plats.

Lappträsk
SFP är fortsättningsvis största parti med 30,3 procent, trots att partiet gick bakåt med 2,3 procent. Centern på andra plats gjorde ett bra val och lyckades öka sitt stöd något och landade på drygt 20 procent. Sannfinländarna går bakåt med knappt fem procentenheter till 12,5 och landar på tredje plats.

Larsmo
Larsmo har det högsta valdeltagandet i hela landet, hela 86 procent. Största parti är Kristdemokraterna med 48 procent av rösterna. SFP ökade i sin tur sitt stöd med tre procentenheter och var näststörst med knappt 39 procent av rösterna. Riksdagsledamoten Peter Östman (KD) från fick flest röster, 1355 stycken, medan Anna-Maja Henriksson (SFP) var god tvåa med drygt 600 röster.

Lojo
Särskilt De gröna gör ett bra val jämfört med tidigare, partiet går framåt med över fyra procentenheter och slutar på 11,4 procent. Det räcker ändå bara till en fjärde plats bakom SDP (23,5 procent), Sannfinländarna (21,3 procent) och Samlingspartiet. Alla i topptrion tappar stöd. Största negativa förändringen upplever Centern på femte plats, de går bakåt med 4,6 procentenheter och landar på 8,3. Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) blir invalda i riksdagen. SDP:s Joona
Räsänen (SDP) snubblade på mållinjen och kom inte in i riksdagen.

Lovisa
Både SFP och SDP gör ett bra val i Lovisa och de går framåt med några procentenheter. SFP slutar på 39,3 procent och SDP får 19,8 procent av rösterna. Sannfinländarna på tredje plats (11,8 procent) går bakåt med 4 procent.

Malax
SFP ökade sitt understöd och landade på 85,6 procent av rösterna. Röstkung var Malaxsonen Mikko Ollikainen, han fick 1985 röster jämfört med tvåan Anders Norrback som fick 263 röster.

Mörskom
Centern går lite framåt och är största parti med 33,5 procent. Sannfinländarna går bakåt, men är fortfarande på andra plats med 20,4 procent. Därefter följer SDP (12,3 procent), Samlingspartiet (9,4 procent) och SFP (7,9 procent).

Nykarleby
SFP går framåt med nästan tio procentenheter och stärker sin redan starka ställning i Nykarleby - partiet landar på 77,2 procent. SDP däremot tappar 10 procentenheter, vilket motsvarar ungefär hälften av partiets stöd i senaste val. SDP slutar tvåa på 9,1 procent. Kristdemokraterna för 6,5 procent, för övriga partier handlar det främst om ströröster.

Närpes
Anders Norrback tog sig in i riksdagen på första försöket och Närpes fick en egen riksdagsledamot igen. Norrback fick över 60 procent av rösterna i staden. SFP segrade också stort i Närpes - partiet fick 88,9 procent av rösterna. Näststörst blev Socialdemokraterna med 4,9 procent. Noteras kan att SFP ökade sitt stöd med 5,9 procentenheter jämfört med förra riksdagsvalet.

Pargas
SFP tar 51,1 procent av rösterna och har klart mest stöd i Pargas. Partiet går dessutom framåt med hela 7,1 procentenheter. Kampen andra platsen är hård, men den slutar med SDP som tvåa (10,2 procent), följt av Sannfinländarna (9,5 procent), Vänsterförbundet (8,9 procent) och Samlingspartiet (8,4 procent).

Pedersöre
Inga stora förändringar jämfört med senaste val. SFP är klart störst med 61,2 procent. Kristdemokraterna är lika klar två med 23,5 procent och även på tredje plats är det rätt tydligt, där hittar vi SDP på 8,8 procent. Övriga partier får endast ströröster.

Pyttis
SDP tar drygt 25 procent av rösterna och är populärast i kommunen. Sannfinländarna på andra plats och Samlingspartiet på tredje plats får ungefär 20 procent var, medan fyran Centern tar 15,5 procent.

Raseborg
Med sina 3637 röster var det Thomas Blomqvist som fick flest raseborgares förtroende i riksdagsvalet. Men som god tvåa kom Johan Kvarnström från SDP, som även han blev invald i riksdagen med sina 3133 röster. När man ser till partierna är det SFP som dominerar med 46,1 procent. Partiet har minskat obetydligt sedan det förra valet, med 0,9 procentenheter. Lika mycket har Socialdemokraterna gått framåt och ligger på 26,1 procent.

Sibbo
SFP går kraftigt tillbaka och slutar på 25,4 procent, vilket är ett minus på 6,3 procentenheter. Samlingspartiet är näststörst med 23,8 procent. Sannfinländarna får ett stöd på 12,5 procent.

Sjundeå
Anders Adlercreutz (SFP) fick flest röster i Sjundeå, 318 stycken, följd av Thomas Blomqvist (SFP) med 190 röster. Samlingspartiets Elina Lepomäki kom på tredje plats med 90 röster.
Även om SFP är det överlägset största partiet i kommunen, med ett understöd på 27,2 procent, är det jämnt bland de övriga stora partierna. Sannfinländarna ligger på andra plats med 16,1 procent, tätt följd av Socialdemokraterna med ett understöd på 15,9 procent.

Vanda
SDP är störst med 21,4 procent, tätt följt av Samlingspartiet och Sannfinländarna på drygt 18 procent var. Rörelsen Liike Nyt klarar sig rätt bra i kampen mellan de små och tar 5,2 procent.

Vasa
SFP blev största parti i Vasa med 27,3 procent av rösterna. Partiet backade med 0,9 procent jämfört med förra riksdagsvalet. Socialdemokraterna ökade rejält med 5,7 procent och landade på 22,2 procent av rösterna. Sannfinländarna backade 1,3 procentenheter, men blev ändå tredje största parti i Vasa med 17,3 procent. Samlingspartiet backade ännu mer - 2,8 procentenheter - och fick 13 procent av rösterna. Vasa fick tre riksdagsledamöter, Joakim Strand (SFP), Kim Berg (SDP) och Jukka Mäkynen (Sannf).

Vörå
I Vörå ökade SFP sitt stöd med 3,5 procent till 82,2 procent. Flest röster i Vörå fick kommundirektören Mikko Ollikainen. Han fick nästan dubbelt så många röster som Anna-Maja Henriksson.

Åbo
Samlingspartiet tappar lite, men är fortsättningsvis störst med 20,5 procent. SDP på andra plats och Vänsterförbundet på tredje plats går båda framåt och stannar på cirka 17 procent, medan Sannfinländarna med 15,6 procent blir fyra och De gröna med 13,8 procent får femte mest röster i Åbo.

Läs också

Val