Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokraten Joona Räsänen 21 röster från att bli invald - stannade på suppleantplats

Joona Räsänen är besviken.
Joona Räsänen blev besviken över suppleantplatsen. Han hade hoppats på västnyländska socialdemokraters stöd. Joona Räsänen är besviken. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Joona Räsänen

Socialdemokraten Joona Räsänen föll ur riksdagen efter sin första period.

- Det är klart jag är besviken eftersom jag gick med i valet med målet att bli återvald.

Tidigare på kvällen såg det ut att han skulle ha säkrat sitt återval men på slutrakan visade det sig att hans 4 210 röster inte räckte till.

Han blev 21 röster ifrån återval.

"Andra var bättre"

Han tror att orsaken till det snöpliga resultatet kan hänga ihop med att han själv varit onödigt självsäker och utgått ifrån att han skulle bli omvald.

- Dessutom påverkar det säkert att vi i lokalpolitiken här i Lojo har varit tvungna att fatta en del svåra beslut, funderar Räsänen.

- Man måste väl bara lyfta på hatten åt de andra kandidaterna som helt enkelt var bättre, säger Räsänen.

Han lyfter särskilt fram Johan Kvarnströms fina resultat i valet.

- Förstås kan man alltid fundera att om partiets stöd hade varit större och vi fått in en åttonde kandidat så hade det varit jag, men det är onödigt att fundera över det nu, säger Räsänen.

Saarinen för samarbete

På Joona Räsänens valvaka på Työväentalo (Folkets hus) i Lojo träffar vi också den långvarige riksdagsledamoten Matti Saarinen som satt i riksdagen i sex perioder innan Joona Räsänen blev vald vid förra riksdagsvalet.

- Jag skulle hoppas att väljarna litade på lokala kandidater. Lokal kraft i riksdgaen är det viktigaste. Det viktigaste är inte vad de heter eller vilket parti de representerar.

Matti Saarinen på Räsänens valvaka i Lojo.
Matti Saarinen satt i riksdagen i tjugofyra år. Matti Saarinen på Räsänens valvaka i Lojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Matti Saarinen

Saarinen skulle önska sig en ännu bättre västnyländsk representation i riksdagen - ledamöter som beaktar hela Västnyland.

- Väljarna ger sina röster till stora städer som Esbo och Vanda. De behöver inte våra röster i Esbo och Vanda. Vi behöver dem själva, säger Saarinen.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val