Hoppa till huvudinnehåll

Tango, design, ABBA och historia – 100 år av Nordisk gemenskap firas med konsert från Köpenhamn

Koncerthuset i Köpenhamn fotat från läktarplats.
Konserten hålls i Köpenhamns imponerande konsertsal. Bilden från DR:s konsert "Gaming in Symphony 2018". Koncerthuset i Köpenhamn fotat från läktarplats. Bild: DR / Kim Leland Yle Arenan,Köpenhamn,Danmarks Radios Konserthus

Norden är fantastiskt! Kända för vår rena natur, lyckliga människor och höga nivå på utbildning har vi skapat ett gott rykte världen över. Nu har det blivit dags att fira hundra år av Nordiskt samarbete med en underhållande kväll från Konserthuset i Köpenhamn. Konserten Dejlig er Norden streamas direkt på Yle Arenan.

Galashowen är full av musik, litteratur, historia och humor. En fest för Finlands, Sveriges, Norges, Danmarks och Islands gemensamma förflutna, vår nutid och framtiden.

I Norden älskar vi att sporra varandra. Vi är arvfiender när vi möts i sport och vi har också genom historien varit i krig med varandra. Men våra likheter i värderingar, språk och kultur är trots detta mycket fler än skillnaderna – en unik grund för vänskap över landsgränserna.

Efter första världskriget 1919 bildades Föreningen Norden (i Finland Pohjola Norden) för att stärka samarbetet mellan länderna och sammanföra människorna i Norden. Detta hundraåriga samarbete är värt att firas!

Konserten hålls 15 april och värdinnan Tine Gøtzsche bjuder in till kväll som fylls med de olikheter och likheter som länderna byggt upp genom tiden, och som varje syskonrelation finns det också rum för lite kärleksfullt gnabb.

Studiofoto av Tine Gøtzsche.
Tine Gøtzsche är värd för konserten Dejlig er Norden. Studiofoto av Tine Gøtzsche. Bild: DR / Agnete Schlichtkrull Yle Arenan,Tine Götzsche,Dejlig er Norden

Konserten inleds med ett finlandssvenskt-danskt nummer i form av Hvem kan sejle foruden vind framfört av ett flertal barnkörer. I musikväg blir det också bland annat framföranden av Danmarks första X Factor-vinnare Saveus, isländska Arnór Dan och norska Ane Brun. Den svenska musiken får representeras av en hyllning till ABBA.

Konserten utlovar också en dos finsk tango framförd av Olli Syrjälä, Hanna-Leena Liukku, Maria Tyyster, Taisto Lunkka och Jessica Uussaari.

Men det blir förstås inte bara musik. Danska arkitekten och grafiska designern Ane Cortzen har lovat en snabbkurs i Nordisk design medan stjärnkocken Claus Meyer tillsammans med Jonas Astrup utlovar en mun full av nordiska smaker.

Under konserten blir det också avstickare till alla de Nordiska länderna i sällskap av Thomas Skov. Dessutom blir det tre inslag kring Nordens historia.

Konserten sänds samtidigt i samtliga Nordiska länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje