Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus får sitt H-hus – det stora byggprojektet drar igång i maj

Gösta Willman.
Gösta Willman leder sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Gösta Willman. Bild: Yle/Jukka Tyni gösta willman

Vasa sjukvårdistrikts fullmäktige klubbade igenom byggandet av H-huset på måndagen. Får vi inte nya och friska utrymmen är det onödigt att ens diskutera om sjukhuset får omfattande jour eller icke, säger fullmäktigeordförande Gösta Willman.

I början av maj är det tänkt att byggnadsarbetena ska köra igång vid Vasa centralsjukhus, där det nu är en stor grop.

- Det här ska vara klart i början av våren 2022 och det borde fungera den tidtabellen. Det är behövligt för det finns så många utrymmen som har problem med inneluften och som evakuerats. De behöver komma in i nya friska utrymmen, säger Gösta Willman (SFP), fullmäktigeordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Skulle vi inte få nya och friska utrymmen skulle det nog betyda att det är onödigt att diskutera omfattande jour eller icke. För i så fall skulle man få börja utlokalisera verksamheten till andra områden, tillägger Willman.

Modell av hur området vid Vasa centralsjukhus kommer att se ut år 2022.
Skiss över det nya H-huset. Modell av hur området vid Vasa centralsjukhus kommer att se ut år 2022. Bild: Vasa sjukvårdsdistrikt Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,h-huset vid vasa centralsjukhus

Principbeslutet om bygget av H-huset var redan fattat, men på måndagen klubbade distriktets fullmäktige enhälligt igenom byggprojektet i sin helhet. Det som ännu är oklart är finansieringsmodellen, om det ska skötas genom lån eller leasing.

- Styrelsens förslag var att avgörandet skulle delegeras till styrelsen, men ett enigt fullmäktige ville att den här frågan tas till nästa fullmäktigemöte i juni och att fullmäktige avgör hur man finansierar projektet.

Willman: Investeringen nödvändig trots att ingen har råd

Ifall vårdreformen blivit av skulle kostnaderna för bygget hamnat på landskapet, nu blir det istället ett samkommunalt projekt och för Vasa stad som största ägare och användare blir det en stor utgift.

Här pågår bygget av det såkallade H-huset vid Vasa centralsjukhus.
Rivningsarbetet är klart och snart inleds nybygget. Här pågår bygget av det såkallade H-huset vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,Vasa centralsjukhus,Österbotten,byggarbetsplatser,h-huset vid vasa centralsjukhus

Willman påpekar ändå att projektet kommer slås ut över väldigt många år och räknar med en finansiering på 25 år.

- Om landskapet skulle ha kommit och fastigheten överförts dit skulle det ingalunda varit gratis. Det skulle förstås inte ha synts på samma sätt i kommunernas balans, men landskapets befolkning och kommuner skulle ändå ha varit med om att betala kalaset.

Vad tycker kommunerna om att de ska finansiera H-huset?

- Den är nödvändig den här investeringen och det har nog kommunerna och distriktets beslutsfattare också alla insett. Trots att ingen egentligen skulle ha råd med det, men sjukvården är ändå en prioriterad verksamhet inte minst i centralsjukhuset område efter de kamper vi fört de senaste åren.

Det kommer rivas och säljas mer kvadratmetrar

H-huset ska bli 36 000 kvadratmeter stort och beräknas kosta kring 130 miljoner euro.

- Det är ett jättestort byggnadsprojekt men innebär inte utökad fastighetsvolym. Tvärtom, betydligt mer kvadratmetrar kommer rivas och säljas än de som byggs. Hela Roparnäs-området ska ju avyttras.

Förutom att psykiatrin flyttar till H-huset från Roparnäs ska bland annat polikliniker och vårdavdelningar samlokaliseras. Dessutom ska Vasa stad hyra 3 600 kvadratmeter och koncentrera sin primärhälsovård dit.