Hoppa till huvudinnehåll

”Ett häpnadsväckande och spännande val” – valresultatet engagerade många väljare i Åbo

Tre vänner
Tre vänner Bild: Yle/Chanette Härus ungdomar,tonåringar,unga vuxna,ben,vänner,psykisk ohälsa

Dagen efter riksdagsvalet verkade folk på stan i Åbo både förvånade och fundersamma över valresultatet.

- Valresultatet var häpnadsväckande, Socialdemokraterna borde ha klarat sig bättre! Kanske Sannfinländarna och Västerförbundets Li Andersson, knep en del av deras röster, utbrast en dam i Åbo centrum under måndagen.

Att det skulle bli så jämnt mellan tre stora partier i toppen kunde få förutspå. Men en del väljare såg också positivt på resultatet eftersom flera partier gick mycket framåt.

- Det blev otroligt jämnt och det var ganska överraskande. Men det kändes bra att De Gröna gick framåt på det nationella planet. Klimatfrågor är viktiga, sade en annan kvinna som rusade förbi.

Biblioteksbron i Åbo våren 2014
Biblioteksbron i Åbo våren 2014 Bild: Yle/ Nora Engström biblioteksbron

Flera finlandssvenskar i centrum uppskattade att många väljare slöt upp kring Svenska folkpartiet som gick till val på egen lista.

- Jag är glad över att SFP fick fortsatt mandat så att det finns någon som representerar de svenskspråkiga i skärgården, sade Dennis Rehn.

Äldre paret Kerstin och Börje Hartman på promenad intill domkyrkan var inne på samma linje.

- För SFP gick det ju över förväntan bra, men vi som bor här i Åbo känner nog inte Sandra Bergqvist som blev invald. Sannfinländarnas framsteg var mindre trevligt, sade Kerstin Hartman.

Sandra Bergqvist talar till publiken i SFP:s valvakalokal i restaurang Bassi i Åbo.
Valsegrare Sandra Bergqvist (SFP). Sandra Bergqvist talar till publiken i SFP:s valvakalokal i restaurang Bassi i Åbo. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Sandra Bergqvist

Åbobon Rasmus Rouvali var nöjd över Samlingspartiets starka ställning i Åbo och har redan sitt favoritscenario klart vad gäller regeringen.

- Det gick som jag tänkte och jag tycker att SDP, Samlingspartiet och De Gröna nu ska bilda regering. De måste jobba med frågor som rör social- och hälsovårdsreformen och vi behöver fler arbetsplatser. Dessutom är ju EU-ordförandeskapet högaktuellt, sa Rouvali.

Också andra regeringssammansättningar föreslogs.

- Jag är glad över att det gick så bra för Vänsterförbundet, hoppas de kommer med i regeringen. De jobbar för låginkomsttagare och jag hoppas att regeringen ska driva deras sak, sade en ung man.

Hör fler röster i inslaget (längd 8:38).

Läs också

Val