Hoppa till huvudinnehåll

Finland klättrar upp på jämlikhetsstegen: "Också manliga riksdagsledamöter kan prata om och längta hem till sina barn nu för tiden"

Janina Andersson står framför en trappa.
Janina Andersson är besviken på De grönas resultat i Egentliga Finland men glad för de unga kvinnornas frammarsh. Janina Andersson står framför en trappa. Bild: Amanda Vikman/Yle Janina Andersson

Riksdagsvalet 2019 sägs vara de unga rödgröna kvinnornas val. Kvinnorna övertog i år nio nya mandat och har därmed 46,5 procent, eller 93 platser i riksdagen.

År 1995 röstades 67 kvinnor in i riksdagen och en av dem var De grönas Janina Andersson som då, blott 24 år gammal gjorde politiskt intåg på riksdagsnivå.

- Det var en enda rumba, jag hade aldrig varit i riksdagshuset tidigare. När jag ser på bilderna i dag där vi klättrar upp för de många riksdagshustrapporna med barnvagnen så kan jag inte låta bli att skratta, säger hon.

Beroende på vilken statistik man läser har Finland legat ungefär på tionde plats i världen när det gäller mängden kvinnliga beslutsfattare i riksdagen.

Invalda kvinnor i riksdagen
Invalda kvinnor i riksdagen

I riksdagsvalet 2019 klättrar Finland upp på jämställdhetsstegen med flera pinnhål och gick efter kontrollräkningen förbi Sverige, som också fick en större andel kvinnor i sitt senaste val.

Finland ligger nu över Sverige med 0,4 procentenheter när man ser på andelen kvinnor i riksdagen.

Janina Andersson visste inte vad som var kutym eller ej i de politiska högkvarteren när hon blev invald. Hon ammade sin baby i riksdagshuset och det ledde till en hel del rubriker i pressen.

- 1995 fanns det inte plats för bebisar i politiken, men ganska snabbt ordnade de kvinnliga talmännen ett skötrum för barn och mammor. Det var en psykologisk vinst för mig att något som var så fel blev helt accepterat, säger hon.

Könsbalansen ojämn inom De gröna

Av De grönas totalt 20 blivande riksdagsledamöter är 17 kvinnor. Det är inte riktigt balanserat anser Andersson.

- Jag tycker det ska vara en jämn representation när det gäller både kön och ålder. När det kommer till åldersstrukturen ser det väldigt fint ut just nu men inom De gröna är könsfördelningen lite sned och det är inte heller bra, säger hon.

Kvinnors kamp
Kvinnors kamp Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ kvinnor,feminism,Kvinnokamp

Också tidigare har partiet jobbat med att få männens röst hörda i partiet, och Andersson tror att det är dags igen.

- Samtidigt väger De gröna upp till exempel Sannfinländarnas mansdominerade parti, så i det stora hela gör det just nu inte så mycket, men vi måste kanske börja jobba med den saken igen.

Det politiska klimatet när det gällde jämställdhet och kvinnor förändrades mycket under Anderssons tid i riksdagen.

Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet.
Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet. Bild: Yle/Vivi Lehtonen riksdagen,Plenisal

- Det var väldigt många farbröder som ville hjälpa mig i början. Men det slutade så småningom när de insåg att "det här är en människa som har skinn på näsan och vet vad hon vill", säger Andersson och fortsätter.

- Det som har ändrat mest var att nästan ingen man talade om sina barn då. Under mina 16 år kom det in yngre män som hade egna barn och som längtade precis lika mycket hem och tänkte på sina barn som kvinnorna. Det är en otroligt fin förändring.

Färggrann politik

Sannfinländarna anses vara stora vinnare i valet eftersom deras understöd höll sig så pass stabilt jämfört med förra valet. Men partiet fick bara 0,2 procentenheter mera röster jämfört med senaste riksdagsval.

Socialdemokraternas snöpliga valresultat, och Centerns fall ledde till att makten i ännu högre grad skiftades från de stora blocken till flera små partier vilket enligt Janina Andersson är en positiv sak.

- Man kan inte längre tala om en-, två, eller trepartisystem. Det här innebär mer valmöjlighet och att fler människor kan hitta sitt eget parti. I USA där det finns två stora partier finns det nog väldigt många människor som inte känner sig hemma alls, säger hon.

Valgata i Åbo inför riksdagsvalet 2019, ballonger från flera olika partier syns på bilden.
Mycket färg och flera små partier tror Andersson gör det enklare för väljaren att hitta sitt parti. Valgata i Åbo inför riksdagsvalet 2019, ballonger från flera olika partier syns på bilden. Bild: Yle/Nora Engström Riksdagsvalet i Finland 2019,valgata i åbo 2019

Att De gröna i Egentliga Finland inte lyckades få något nytt mandat tror Andersson beror på två saker. Dels röstar folk gärna på den vinnande hästen, och någon sådan som stack ut fanns det inte riktigt i regionen enligt henne.

- Sen har det varit många unga kvinnor med i valet och de har kanske drunknat lite i varandra. När jag började med politik var det lätt att få sin röst hörd eftersom det var så få unga som ville säga något över huvud taget.

- Jag tror att många unga ändå fick plats i riksdagen i årets val för att många väljare har velat ge sin röst till någon ung som ska få chansen att påverka sin egen framtid.

Artikeln rättad den 18.4 kl 8.59: Efter kontrollräkningen fick Finland in en kvinna mer i riksdagen, det vill säga 93 kvinnor och gick därmed också förbi Sverige när det gäller andelen kvinnor i riksdagen.