Hoppa till huvudinnehåll

Förbundsbasen Fasel fortsätter förbrylla: "Precis som många andra tycker jag att det var ett mål"

René Fasel ser sammanbiten ut.
René Fasel uttalar sig i schweizisk press. René Fasel ser sammanbiten ut. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press René Fasel,International Ice Hockey Federation

Finalavgörandet vid damernas VM i ishockey i Esbo har varit på tapeten länge och väl. Efter söndagens dramatik och Finlands bortdömda segermål uttalar sig nu det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel i märkliga ordalag i schweizisk press.

I intervju för tidningen Le Matin får Fasel ännu flera frågor om vad som egentligen hände på söndagen i Esbo.

För det första är han helt på det klara med att själva granskningen av Petra Nieminens mål och Jenni Hiirikoskis interference tog för lång tid.

– Normalt skall en videogranskning få ta 45 sekunder. Nu tog det tolv minuter och elva sekunder, det är helt orimligt, säger Fasel.

På den direkta frågan om det var fel att underkänna målet är svaret i skarp kontrast till IIHF:s egna uttalande i ärendet.

Fasel tycker inte att granskningen tar helheten i beaktande, utan väljer att fokusera på en liten detalj, även om han medger att det fanns en kontakt mellan den amerikanska målvakten Rigsby och Finlands kapten Hiirikoski.

– Det handlar alltid om en tolkning. Men för mig precis som för många andra var det frågan om ett mål, säger Fasel.

Finlands mål i förlängningen kom alltså att underkännas och USA vann slutligen VM-guld efter ett straffavgörande.

Läs mera:

Ishockeyförbundets förklaring till det bortdömda målet: Videodomaren utgick från två paragrafer i regelboken

Videodomaren utgick från paragraferna 186 v. och 183 ii. då Damlejonens mål dömdes bort i förlängningen. Det här skriver internationella ishockeyförbundet IIHF i ett uttalande.

Läs mera:

Profilerna och experterna så gott som ense, Finland borde ha vunnit VM-guld – men IIHF vägrar backa: ”Så här kan det gå i ishockey”

Gulddrömmen krossades på värsta möjliga sätt. Efter att redan ha pangat in pucken i förlängning fick Damlejonen se sig besegrade efter straffar. Rätt? Absolut inte, säger de flesta – men det internationella ishockeyförbundet står fast vid slutresultatet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport