Hoppa till huvudinnehåll

Orpo: Samlingspartiet redo att delta i regeringsförhandlingar "men vi går inte med för att vara kamrer"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Petteri Orpo under presskonferensen i Helsingfors den 16 april 2019. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Samlingspartiet

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att Samlingspartiet tror att det är möjligt att enas om ett regeringsprogram tillsammans med Socialdemokraterna under Antti Rinne.

Orpo sade under en pressträff i Helsingfors att Samlingspartiet inte vill förhandla om en regeringsmedverkan till vilket pris som helst.

- Samlingspartiet är redo för regeringsförhandlingar, men vi går inte med i regering för att vara kamrer.

Orpo förtydligade att Samlingspartiets roll i regeringen inte ska vara att vakta statskassan. Skuldsättningen måste hålls i schack.

- Vi måste hitta en gemensam syn på nationalekonomins läge, sade Orpo.

Samlingspartiet lyfte framför allt fram en ansvarsfull ekonomi och satsningar på sysselsättningen som grund för regeringssamarbete. Men han nämnde också satsningar på utbildning och kunnande och på att bromsa klimatförändringen. Rätten till småbarnspedagogik för också yngre barn än i dag lyfte Orpo upp som en satsning för att höja nativiteten.

"Sannfinländarnas valresultat ska respekteras men Finland är ett öppet och tolerant land"

På frågan om Samlingspartiet kan samarbeta med Sannfinländarna svarade Orpo att Samlingspartiet respekterar valresultatet.

- Sannfinländarnas stöd var så stort att det måste tas på allvar. Vi ska kunna diskutera med alla.

- Sen är det en helt annan sak om det går att enas om de politiska målen. Samlingspartiet har under den senaste regeringsperioden gjort klart att det finns värderingar det inte går om att förhandla om, sade Orpo.

Han lyfte flera gånger fram att Finland ska ha en aktiv roll internationellt och inom EU, och att Finland ska vara ett öppet och tolerant land.

"Samlingspartiet valsegrare på många sätt"

Gällande valresultatet ansåg Orpo att Samlingspartiet vann över både partimätningarna och utmaningarna som regeringsansvaret inneburit.

- Vi har vågat försvara regeringens skattepolitik, både under kampanjen och i valdebatterna, och det är våra väljare nöjda med.

Juha Sipiläs beslut att avgå som partiordförande för Centern kommenterar Orpo bara kort.

- Jag respekterar arbetet som Sipilä har gjort men jag förstår lösningen.

 • Programledaren Sonja Kailassaari: Att ha två pappor är en rikedom

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Programledaren Sonja Kailassaari har nästan 20 år bakom sig i mediebranschen och hon älskar fortfarande sitt jobb. Hennes genuina intresse för andra människor och äventyrslystna personlighet är till fördel i hennes arbete där hon ständigt träffar nya människor och får ta sig an nya utmaningar.

 • Tv-serier att se fram emot i höst

  Kulturredaktionen tipsar om intressanta tv-serier.

  Svenskt epokdrama och norskt spänningsdrama. Animerad och deprimerad häst och Drottning Elizabeth. Amerikanskt skilsmässodrama och australiensisk såpopera. De här tv-serierna lönar det sig att kolla in i höst.

 • Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

  Svenska succéförfattaren besöker Efter Nio.

  När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors. Jan Guillou växte upp utan sin far.

 • Både näringslivet och facket eniga – företag borde satsa mer på artificiell intelligens och hundratusentals måste vidareutbildas: "Ju snabbare, desto bättre"

  Att stöda sig på AI kan bli livsviktigt i framtiden.

  Finlands näringsliv EK säger att finländska företag modigt måste börja experimentera med AI-teknik för att inte hamna på efterkälken. Tjänstemannacentralen STTK håller med. Samtidigt förutspår en framtidsforskare att AI kommer att vara livsviktig för oss alla i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes