Hoppa till huvudinnehåll

Över hundra demonstranter greps i klimatprotester i London - start för alleuropeisk civil olydnadskampanj

Ett tusental demonstranter blockerade på tisdag morgon Waterloo bridge i stadskärnan
Ett tusental demonstranter blockerade på tisdag morgon Waterloo bridge i stadskärnan Ett tusental demonstranter blockerade på tisdag morgon Waterloo bridge i stadskärnan Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN London,klimatförändring,demonstration

Över hundra demonstranter har gripits i London under en pågående klimatprotest. Trafiken i stora delar av London lamslogs då demonstranter blockerade broar och vägkorsningar runt omkring staden.

Vid lunchtid hade 113 personer gripits misstänkta för att ha blockerat motorvägar och för andra brott mot den allmänna ordningen. Fem av dem greps under en protest i oljejätten Royal Dutch Shells kontor där fönster slogs in och väggarna klottrades med graffiti.

Över 1 000 demonstranter blockerade Waterloo Bridge (också känd som dimmornas bro) i stadskärnan, bland annat genom att lägga ner blomkrukor längs hela bron.

Många av oss är redo att offra friheten för vår sak― James Fox, klimataktivst

En del demonstranter bildade ett protestläger i Hyde Park, där de slog upp tält för kommande protester under veckoslutet.

Polisen har avgränsat ett område kring den berömda parken för demonstranter. I närheten finns bland annat en rad lyxhotell.

- Enligt den information som vi har så är våra åtgärder nödvändiga för att förhindra att demonstrationerna orsakar allvarliga och omfattande störningar, säger polisen.

Demonstranterna som blockerade bland annat Waterloo bridge i London, tänker fortsätta sina protestera hela veckan ut
Demonstranterna som blockerade bland annat Waterloo bridge i London, tänker fortsätta sina protestera veckan ut Demonstranterna som blockerade bland annat Waterloo bridge i London, tänker fortsätta sina protestera hela veckan ut Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN London,klimatförändring

Protesterna är ett led i en alleuropeisk kampanj som organiseras av den ursprungligen brittiska miljögruppen Extinction Rebellion, en av de snabbast växande miljörörelserna i världen.

Gruppen kräver att världens regeringar utlyser ett globalt nödläge för att minska utsläppen av växthusgaser till noll fram till år 2025.

Gruppens talesman James Fox säger att man försökte blockera fyra olika ställen i centrala London, men det misslyckades då polisen grep in.

- De flesta greps vid Waterloo bridge, men vi var ändå alltför många för dem. Många av oss är redo att offra friheten för vår sak, försäkrade Fox, som uppmanade folk att kedja sig fast vid bron.

Källor: Reuters, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes