Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Wallins nya jobb: Blir vd vid kommunikationsbyrå

SFP:s Stefan Wallin i riksdagens kafé.
SFP:s Stefan Wallin i riksdagens kafé. Bild: Yle/Kristofer Andersson Stefan Wallin,Svenska folkpartiet i Finland,Riksdagshuset (Finland),Finlands riksdag

Stefan Wallin har fått nytt jobb. Den tidigare SFP-ordföranden och riksdagsledamoten blir vd och partner för Miltton Networks, som inriktar sig på påverkanskommunikation.

Miltton Networks är ett dotterbolag till konsultgruppen Miltton Group.

Flygplanstillverkaren Saab har anlitat Miltton som sin samarbetspartner i Finland. Saab erbjuder Finland sina JAS-plan i den stora anskaffning av jaktplan som Finland ska göra.

- Finlands välfärd skapas av tillväxt samt av framgångsrik växelverkan mellan näringsliv, organisationer och den offentliga sektorn med en förståelse för varandras behov, säger Wallin i Milttons pressmeddelande.

Ännu för två dagar sedan ville Wallin inte avslöja sina framtidsplaner, när han fick frågan i samband med riksdagsvalvakan i Yle Fem.

Wallin börjar på sitt nya jobb den första maj.

Tre olika ministerportföljer

Stefan Wallin har tidigare gjort en lång karriär inom politiken. Han kom in i riksdagen från Egentliga Finlands valkrets år 2007. I årets riksdagsval ställde han inte längre upp.

Wallin var Svenska folkpartiets ordförande åren 2006-2012.

Wallin har varit minister i fyra regeringar, som miljöminister, kultur- och idrottsminister och försvarsminister.

Som försvarsminister var han med om att genomföra en omfattande reform inom försvarsmakten. Efter den hamnade han i politiskt blåsväder på grund av uppgifter om att han hade särbehandlat Nylands Brigad.

Justitiekanslern slog fast att Wallin inte var jävig i frågan. Wallin blev också föremål för en förtroendeomröstning i riksdagen, där han fick majoritetens förtroende.

I början av 2000-talet jobbade Stefan Wallin på tidningen Åbo underrättelser som andre redaktör och ledarskribent.

Läs mera:

Lapintie, Nylund och Wallin hör till dem som nu städar efter sig i riksdagen - alla har en tung period i oppositionen bakom sig

Flera riksdagsledamöter tackade i dag för sig då riksdagen höll sitt sista plenum. Bland dem som inte ställer upp för omval finns Annika Lapintie (VF), Mats Nylund (SFP) och Stefan Wallin (SFP).

Läs också