Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren berättar om dopningskulturen i Österrike – barn får höra att man måste använda förbjudna preparat

Trond Nystad ger instruktioner
Trond Nystad avgick som chefstränare i Österrike efter dopningsskandalen. Trond Nystad ger instruktioner Bild: imago sport längdskidåkning,Trond Nystad

Trond Nystad ville få österrikarna att förstå vikten av målmedveten träning för att nå framgång. Det gick inte hem och i stället lyftes dopning fram som den enda vägen. Tyvärr är den inställningen alldeles för utbredd, säger han till norska Dagbladet.

För tre år sedan tog norrmannen Trond Nystad över som landslagschef för de österrikiska skidåkarna. Efter några år av svaga resultat skulle han se till att landet skulle få en nystart och en första etapp skulle vara hemma-VM i Seefeld.

Men mästerskapet blev ingen stor fest för Österrike och i stället hamnade man mitt en stor dopningsskandal där landslagsåkarna Max Hauke och Dominik Baldauf greps av polis under en razzia på VM-orten.

Hauke och Baldauf erkände direkt för polisen att de dopat sig men för landslagstränaren Nystad dröjde det nästa två månader innan han fick kontakt med åkarna.

– De kom med ursäkter fram och tillbaka och försökte förklara vad som hände. Redan som barn fick de höra att de bästa dopar sig och sedan kom de i kontakt med dopningsorganisatören som också sa att de bästa fuskar.

– De var mottagliga för hans förslag och de gjorde något som de visste var fel, säger Nystad till den norska tidningen Dagbladet.

Dominik Baldauf och Max Hauke står bredvid varandra
Dominik Baldauf och Max Hauke åkte fast i en razzia under VM. Dominik Baldauf och Max Hauke står bredvid varandra Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press längdskidåkning,Dominik Baldauf,Max Hauke

Föräldrar trodde inte på målmedveten träning

Nystad vittnar också om att just den här inställningen är utbredd i Österrike. Då Nystad försökt få barn och ungdomar att intressera sig för sporten har han på föreläsningar pratat om vikten att träna under en lång tid. Något som inte gått hem hos föräldrarna.

– Jag sade att det kommer att ta minst tio år innan vi kanske ser något resultat. De trodde att jag ljög och sade att det inte går att träna så mycket. Föräldrar har sagt att det inte stämmer, att det inte går och att de bästa dopar sig.

– Tyvärr är den inställningen alldeles för utbredd. Det gäller inte alla men ett ruttet äpple är tillräckligt, säger han.

Nystad kritiserar också hur man handskats med den tidigare dopningsdömde skidåkaren Johannes Dürr. Dürr medverkade i en dokumentär där han berättad om hur han hade dopat sig inför OS i Sotji 2014. Dokumentären sändes på bästa sändningstid för barn.

– Johannes Dürr sitter och pratar om att de bästa dopar sig i ett program som sänds då barn har tv-tid i Österrike. Det är olyckligt nära teman som är ämnade för vuxna sänds då barn tittar på tv och de får inpräntat saker som inte är sant. De bästa idrottarna dopar sig inte, säger Nystad.

Trond Nystad.
Trond Nystad. Trond Nystad. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press längdskidåkning,Trond Nystad

Kampanjer behövs i Österrike

Efter dopningsskandalen i Seefeld valde Trond Nystad att lämna sitt jobb och flyttade tillbaka till Norge. Han kräver nu att man i Österrike ska sparka ut ledare och tränare som förespråkar dopning.

– Vi behöver kampanjer för att komma tillrätta med det här. De som säger sådant måste få sparken och vi kan inte tillåta att sådana osanningar sprider sig.

– Vi har regler om hur vi pratar om saker i arbetslivet. Det samma måste gälla hur man pratar med barn om idrott och goda värderingar, säger han.

Nystad vill också att Max Hauke och Dominik Baldauf ska jobba för att få bort dopningskulturen i landet.

– Bara de får lite perspektiv på allt så tycker jag att de bör anmäla sig till en antidopningsorganisation och delta i förebyggande kampanjer mot dopning, säger han.

Läs mera:

Hauke och Baldauf bryter tystnaden – avslöjar hur man klarade dopningstesterna: ”Räckte att dricka lite vatten med salt”

Allt fick sin början för två år sedan. Max Hauke och Dominik Baldauf kom i kontakt med läkaren Mark Schmidt och började dopa sig. Vi levde ett dubbelliv, berättar de nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport