Hoppa till huvudinnehåll

Vasa kan stå inför samarbetsförhandlingar – Häyry: Det är ett allvarligt läge och en stor summa pengar som ska sparas

Tomas Häyry
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Tomas Häyry Bild: Yle/Anna Ruda Tomas Häyry

Vasa lägger nu fram samarbetsförhandlingar som ett förslag på hur staden kan nå sina sparkrav. Det är ännu för tidigt att säga om det kan leda till uppsägningar eller permitteringar av personal, säger stadsdirektören Tomas Häyry.

Vasa ska spara 25 miljoner fram till slutet av 2021. Staden har sedan tidigare presenterat sparåtgärder som innebär att alla nämnder måste dra ner utgifterna med 2,5 procent.

Nämndernas nedbantade driftsplaner ska presenteras på stadsstyrelsens möte på onsdag. Då kommer man också behandla ett förslag om att inleda samarbetsförhandlingar.

Enligt Häyry är diksussionerna med företrädare för personalen ett komplement till nämndernas sparkrav.

- Vi vill se ifall de förslag till sparåtgärder som vi lägger fram är de bästa, eller om vi ännu tillsammans kan komma på några ännu bättre sparåtgärder, säger Häyry.

Det är ett så allvarligt läge och stor summa pengar som ska sparas, därför tycker vi att man bör gå igenom hela paketet tillsammans med personalen

Kan det leda till uppsägningar eller permitteringar?

- Det är för tidigt att säga ännu i det här skedet. Ser vi på driftsplanerna vi har uppe i styrelsen ingår ännu inte permitteringar eller uppsägningar.

- Det beror helt på hur man beslutar och kommer framåt i processen. Men oaktat är det ett allvarligt läge och en stor summa pengar som ska sparas, därför tycker vi att man bör gå igenom hela paketet tillsammans med personalen, tillägger Häyry.

Frihetsstatyn på toget i Vasa.
Frihetsstatyn på toget i Vasa. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Vasa,Torget i vasa,vasa centrum

Samarbetsförhandlingarna ska pågå till sommaren

Samarbetsförhandlingar kan alltså innebära nedskärningar av personalen, men också att man omorganiserar stadens olika funktioner och service.

Tanken är att samarbetsförhandlingarna ska inledas efter stadsstyrelsens beslut på onsdag och enligt Häyry pågå till sommaren.

- De berör i princip all personal, och beroende på hur man räknar gäller det över 5 000 anställda, säger Häyry.

Hur kommer alla dessa sparåtgärder påverka stadens verksamhet?

- Vi kommer upprätthålla all lagstadgad service med så god kvalitet som möjligt. Men sen kommer det nog bita i första hand kring det som ges utöver det lagstadgade idag.