Hoppa till huvudinnehåll

Dags igen för Trädgårdskväll på Strömsö - pricka in den 6 juni

Jonas Sundström och Elin Skagersten-Ström sitter på scenen framför Strömsö villan.
Jonas Sundström och Elin Skagersten-Ström sitter på scenen framför Strömsö villan. Bild: Yle/Christina Staffans Strömsö (tv-program),Jonas Sundström,Elin Skagersten-Ström,trädgårdskväll på strömsö

Nu är den här igen, trädgårdskvällen på Strömsö. Torsdagen den 6 juni kl.16-20 bjuds det på plantloppis, trädgårdsexperter, guidning, våfflor och käpphästar på gräsmattan. Kom till Strömsö eller se direktsändningen på Yle Arenan och Yle Fem.

Du kan ställa frågor om allt som har att göra med trädgård av Strömsös egna experter men också av inbjudna. Dessutom kan man besöka Strömsövillan och träffa kunniga guider.

Trädgårdskväll på Strömsö.
Plantloppis Trädgårdskväll på Strömsö. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Vi sänder direkt i tv, i radio och på Arenan

Om du inte kan komma till Strömsö kan du följa med trädgårdskvällen via Yle Arenan, Yle Fem, Yle Vega eller Radio Pohjanmaa.

Yle Arenan sänder kl.16.00-19.30 och Yle Fem sänder kl.18.00-19.30.

Trädgårdskvällen sänds i repris med finsk textning på TV1 i midsommarveckan.

Jonas och tuppen Kokos.
Jonas och tuppen Kokos. Bild: Yle/SIV WESTER Strömsö,Jonas Sundström,trädgårdskväll på strömsö

Frågor om trädgård kan du ställa redan nu

Frågor till våra experter kan ställas via WhatsApp 044 421 4632.

Du kan också skriva din fråga i kommentarsfältet här nedan och få svar under trädgårdskvällen.

Trädgårdskväll på Strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Kom med buss eller båt

Ungefär 2000 personer brukar dyka upp när Strömsö bjuder in till trädgårdskväll. Antalet parkeringsplatser på Strömsö är ytterst begränsat så vi rekommenderar buss eller båt.

Bussen till Strömsö avgår från stadshuset i Vasa med med 15 minuters mellanrum från och med kl.15.30. Sista bussen från Strömsö avgår kl. 20.30.

Nytt för i år är att man också kan komma med båt från inre hamnen i Vasa och uppleva Vasa från havet. Båtturen tar en halv timme.

M/s Tiira har plats för 60 passagerare. Priset är 8 euro för en väg. Boka gärna på förhand. Det kan du göra på Visit Vaasas hemsida.

Man kan åka båt en väg och ta gratis buss den andra vägen.

Obs!
M/s Tiira är inte anpassad för rullstolar och barnvagnar. Landstigningen vid Strömsö sker över relingen i fören på båten.

Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots.
Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots. Bild: Yle/Carina Ahlskog Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö
Välkommen

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.