Hoppa till huvudinnehåll

Diskrimineringsombudsmannens uppmaning: Stryk paraidrottarnas självrisk och öka finansiella stödet

Parafriidrottaren Ronja Oja tog EM-brons i Berlin.
Fallet Ronja Oja ledde till lista på rekommendationer. Parafriidrottaren Ronja Oja tog EM-brons i Berlin. Bild: imago /DBS-Akademie / All Over Press Ronja Oja

Det var i fjol som Ronja Oja avslöjade att hon tack vare medaljen i parafriidrottens EM-tävlingar inte behövde betala en självrisk på 900 euro till friidrottsförbundet. Uttalandet och framför allt friidrottsförbundets policy väckte då stor uppståndelse och ledde till debatt.

Nu har diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä uttalat sig och presenterat sin synpunkt på självriskandelen för deltagande i para-EM – "problematiskt med tanke på främjandet av likabehandling" var bedömningen.

Kontaktades och skred till värket

Efter att ombudsmannen kontaktats och fått information om fallet tog hon beslutet om att ärendet skulle behandlas. Ombudsmannen har ordnat möten med Finlands Friidrottsförbund, undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt Kommunförbundet sedan oktober i fjol, för att reda ut och komma till en övergripande bild av ärendet.

Som resultat har ombudsmannen Pimiä nu gjort upp följande lista på rekommendationer:

1. Finlands friidrottsförbund avstår från självrisken för funktionshinderidrottare åtminstone i EM-och VM-tävlingar.

2. Undervisnings- och kulturministeriet utreder idrottsanslagshelhetens ändamålsenlighet för att täcka kostnaderna för funktionshindertoppidrottarnas assistenter.

3. Undervisnings- och kulturministeriet utvecklar finansieringssystemet för idrottare och idrottsförbund på ett sådant sätt att det starkare stöder likabehandlingen för funktionshinderidrottare och tar FN-konventionens krav i beaktande.

4. Social- och hälsovårdsministeriet bedömer idrottens ställning i anknytning till beviljandet av personlig assistans och färdtjänst då man förnyar funktionshinderservicelagen. Åtminstone i de fall där idrottare får anslag av staten skall idrottsutövandet likställas med arbete.

5. Social- och hälsovårdsministeriet ger anvisningar i THL:s handbok för funktionshinderservice åt kommunerna att en person med funktionsnedsättning kan behöva personlig assistans enligt funktionshinderservicelagen, för att kunna delta i en idrottstävling, oberoende om tävlingen arrangeras i Finland eller utomlands.

Den första rekommendationen kan redan bockas av eftersom friidrottsförbundet i mars slopade självriskandelen för paraidrottare.

Listan och pressmeddelandet i sin helhet kan läsas här.

Läs också