Hoppa till huvudinnehåll

Finlands drömmar om OS-värdskap läggs åt sidan ifall Stockholm får OS-2026 – en eventuell ansökan kostar mindre än tidigare

Toni Ahva, Mikko Salonen, Janne Leskinen, Tapio Korjus och Sampo Terho på plats när OS-utredningen presenterades i Helsingfors.
Toni Ahva, Mikko Salonen, Janne Leskinen, Tapio Korjus och Sampo Terho på plats när OS-utredningen presenterades i Helsingfors. Toni Ahva, Mikko Salonen, Janne Leskinen, Tapio Korjus och Sampo Terho på plats när OS-utredningen presenterades i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Mikko Salonen,Tapio Korjus,Sampo Terho,Janne Leskinen,finlands olympiska kommitté

I juni avgörs om vinter-OS 2026 går i Sverige eller Italien. Ifall Stockholms ansökan inte vinner i IOK:s omröstning kan Finland fortsätta utreda möjligheterna att arrangera ett vinter-OS.

– Ifall Sverige får OS-2026 lönar det sig inte för Finland att gå vidare med planerna att söka OS på väldigt, väldigt länge.

– Ifall Sverige inte får OS får vi avgöra på hösten om det är värt att gå vidare med utredningarna, och först efter det bestämma om en OS-ansökan ska göras eller inte, berättar Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

På onsdagen presenterades den första utredningen om Finlands förutsättningar att arrangera ett OS.

– Utredningen visar att sommar-OS och paralympics är en omöjlighet för en nation av Finlands storlek. För vinter-OS del kunde det däremot vara möjligt, men en del saker behöver utredas vidare innan man kan göra en slutlig bedömning, säger Salonen.

Idrottsminister Sampo Terho (tv) beställde utredningen som utfördes av Janne Leskinen (th). Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen i mitten.
Idrottsminister Sampo Terho (tv) beställde utredningen som utfördes av Janne Leskinen (th). Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen i mitten. Idrottsminister Sampo Terho (tv) beställde utredningen som utfördes av Janne Leskinen (th). Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen i mitten. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,Mikko Salonen,Janne Leskinen

Finland skulle inte kunna arrangera ett vinter-OS på egen hand. Alpinskidåkningen och kälkåkningen borde arrangeras av en samarbetspartner.

– Lillehammer i Norge är ett alternativ. Ett annat är att de alpina grenarna avgörs i Åre och kälkåkningen i Segulda i Lettland.

En annan stötesten för en eventuell ansökan är bristen på polisstyrka i Finland.

– Säkerheten är en väsentlig fråga, det vill säga hur vi kan försäkra oss om att vi har tillräckligt många poliser, både på tävlingsplatserna och i gränsövervakningen, påpekar Salonen.

Ett mångfacetterat megaprojekt som kostar mindre än tidigare

Ifall Stockholm inte får vinter-OS 2026 kan man i Finland gå vidare med OS-utredningarna på hösten, om man så önskar.

– Det finns en lång lista med saker som behöver utredas. Man kan konstatera att finländsk idrott och idrottsfolket skulle dra nytta av ett OS i Finland, men man borde utreda vilken annan nytta samhället kunde ha av ett sådant megaprojekt.

– Till exempel gällande ökade arbetsmöjligheter, Finlands image, ökad turism med mera. Där finns mycket att utreda, säger Janne Leskinen som utförde utredningen som publicerades i dag.

Tidigare har OS varit otroligt dyra projekt, men enligt Leskinen håller en ändring på att ske med den saken.

– Jag blev personligen överraskad över att få veta att själva tävlingsarrangemangen sköts med privata pengar från utlandet, inte med skattebetalarnas pengar. Till exempel får det svenska samhället en nytta på cirka 1,5 miljarder euro ifall Stockholm får OS-2026.

Vad skulle en ansökningsprocess kosta?

– Där har kostnaderna blivit betydligt lägre på sistone. Tidigare har det kostat några tiotals miljoner euro. Jag uppskattar att en till två miljoner euro är en realistisk summa.

Finland sökte vinter-OS 2006 tillsammans med Lillehammer. Den gången föll IOK:s val på Turin.

Läs mera:

Finländsk vinter-OS-ansökan möjlig – sommar-OS i Finland uteslutet enligt ny utredning

Enligt en färsk utredning har Finland inte förutsättningar att arrangera sommar-OS. Vinter-OS kunde däremot bli aktuellt i Finland. Vill du att Finland ska söka vinter-OS?

Läs också