Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk vinter-OS-ansökan möjlig – sommar-OS i Finland uteslutet enligt ny utredning

Pyeongchang i Sydkorea arrangerade senaste vinter-OS.
Pyeongchang i Sydkorea arrangerade senaste vinter-OS. Pyeongchang i Sydkorea arrangerade senaste vinter-OS. Bild: EPA Internationella olympiska kommittén

Enligt en färsk utredning har Finland inte förutsättningar att arrangera sommar-OS. Vinter-OS kunde däremot bli aktuellt i Finland.

Undervisnings- och kulturministeriet bad om en utredning för att ta reda på om det finns förutsättningar att arrangera OS i Finland under 2020 eller 2030-talet. Utredningen utfördes av Janne Leskinen som tidigare fungerade som generalsekreterare för skid-VM 2017 i Lahtis.

Utredningen presenterades i dag. Enligt den kan det bli aktuellt för Finland att söka vinter-OS men inte sommar-OS.

Finland har arrangerat OS en gång. År 1952 gick sommar-OS i Helsingfors.

Helsingfors och Lahtis sökte om vinter-OS 2006 tillsammans med norska Lillehammer, men den gången var det italienska Turin som gick vinnande ur ansökningsprocessen.

Den internationella olympiska kommittén har nyligen ändrat på sin policy för att göra det mer lockande för nationer att söka OS. Kostnaderna för arrangörerna ska ner – därför har det varit möjligt för Stockholm att söka vinter-OS 2026.

I juni bestämmer IOK ifall vinter-OS 2026 går till Stockholm-Åre eller Milano-Cortina d’Ampezzo.

Vill du att Finland ska söka vinter-OS?

Ja
69.6% (218 röster)
Nej
30.4% (95 röster)
Antal avgivna röster: 313

Läs mera:

Finlands drömmar om OS-värdskap läggs åt sidan ifall Stockholm får OS-2026 – en eventuell ansökan kostar mindre än tidigare

I juni avgörs om vinter-OS 2026 går i Sverige eller Italien. Ifall Stockholms ansökan inte vinner i IOK:s omröstning kan Finland fortsätta utreda möjligheterna att arrangera ett vinter-OS.

Läs också