Hoppa till huvudinnehåll

Indonesien ser ut att återvälja president Widodo

Joko Widodo och hans hustru Iriana den 17 april 2019.
Joko Widodo och hans hustru Iriana den 17 april 2019. Joko Widodo och hans hustru Iriana den 17 april 2019. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Joko Widodo,Indonesien

Det ser ut som om Joko Widodo blir återvald till Indonesiens president för de följande fem åren.

Hittills har ungefär 80 procent av rösterna räknats, och sex oberoende institut har i sin bedömning kommit fram till att Widodo får ungefär 54 till 56 procent av rösterna medan hans motkandidat Prabowo Subianto skulle få 44 procent.

Officiella valresultat presenteras först i maj.

Indonesien har en ung befolkning. En tredjedel av de nästan 200 miljoner röstberättigade indonesierna är högst 35 år gamla, så den här gruppen kan avgöra vem som vinner valet.

Widodo har under valkampanjen gjort sitt bästa för att stärka sin ungdomliga framtoning.

Hans kampanj har också tagit fasta på framsteg i kampen mot fattigdomen och på genomförda investeringar i infrastruktur som nya hamnar, vägar och kollektivtrafik. Indonesiens första tunnelbana öppnades i huvudstaden Jakarta i mars i år.

En bild på presidentkandidaten Prabowo Subianto som ställer upp i de Indonesiska valet i april. Här är han omgiven av supportrar.
Prabowo Subianto omgiven av supportrar. En bild på presidentkandidaten Prabowo Subianto som ställer upp i de Indonesiska valet i april. Här är han omgiven av supportrar. Bild: EPA-EFE Indonesien,presidentval,Joko Widodo 2019 presidential campaign,Prabowo Subianto,Prabowo Subianto 2019 presidential campaign

Dagens presidentval anses dessutom kunna visa om indonesierna vill att islam nu ska spela en mer central roll i deras hemland. De renläriga muslimerna attraheras av Subianto som vill framhäva islams roll i landet.

Subianto är också känd för sin nationalistiska retorik, medan Widodo framstår som moderat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes