Hoppa till huvudinnehåll

Inga påskbrasor i Österbotten ­– torkan sätter stopp

Påskbrasa i Kaskö
Påskbrasa är en tradition som hör till för många österbottningar. I år ser torkan ut att sätta stopp för eldandet. Påskbrasa i Kaskö Bild: Heikki Torala Påskbrasa,yleöb påsk

Som det ser ut nu blir det inga påskbrasor i Österbotten i år. Det råder varning för gräsbrand i hela landskapet.

- Vi följer med situationen, men om det inte kommer regn före lördag så är det förbjudet att göra upp öppen eld, säger Thomas Nyqvist som är riskhanteringschef på Österbottens räddningsverk.

Det är Meteorologiska institutet som utfärdar varningarna och Räddningsverket följer dem.

- De har sina sätt att mäta hur torrt det är i marken. Kommer det regn kan deras mätningar ändra och varningen tas bort. I så fall är det fritt fram att elda påskbrasor, säger Nyqvist.

Riskhanteringschef Thomas Nyqvist.
Thomas Nyqvist. Riskhanteringschef Thomas Nyqvist. Bild: Yle/ Malin Hulkki Thomas Nyqvist

För tillfället syns inget regn i prognosen.

Nyqvist påpekar att det förstås inte är bara påskbrasorna som ska lämnas obrända.

- Det gäller all form av öppen eld, också till exempel att elda löv och ris. Fjolårsgräset torkar snabbt nu när det är varmt och fint, och det fattar snabbt eld. Vi har redan haft flera gräsbränder på vårt område.

Vad händer om man eldar och elden sprider sig?

- Då är vår uppgift att först släcka branden och sen meddela polisen om att personen har brutit mot räddningslagen. Det kan bli frågan om till exempel böter. Dessutom ska personen ersätta de skador som har uppstått i samband med branden, säger Nyqvist.

Läs också