Hoppa till huvudinnehåll

Jokiharju, Lankinen och Lammikko till Lejonen – ingen Alexander Barkov i VM

Henri Jokiharju spelade i U20-VM i vintras.
Henri Jokiharju spelade i U20-VM i vintras. Henri Jokiharju spelade i U20-VM i vintras. Bild: All Over Press Henri Jokiharju

NHL-stjärnorna lyser med sin frånvaro i Lejonen den här våren. Nu fokuserar vi på dem som är med på lägret, säger landslagets GM Jere Lehtinen.

Målvakten Kevin Lankinen (Rockford IceHogs), backen Henri Jokiharju (Chicago Blackhawks) och anfallaren Juho Lammikko (Florida Panthers) ansluter sig till ishockeylandslaget nästa vecka.

Övriga spelare som har avslutat sina säsonger i NHL kommer inte att bli aktuella för Finlands VM-trupp, meddelar ishockeyförbundet.

Det betyder att bland annat följande spelare inte kommer att medverka VM i år: Alexander Barkov, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen, Henrik Borgström, Joel Armia, Olli Määttä och Markus Granlund.

– Alla har sina egna orsaker att bli borta och det är inte vår uppgift att redogöra för dem. Nu fokuserar vi på dem som är med på lägret, säger landslagets GM Jere Lehtinen i förbundets pressmeddelande.

Den här veckan spelar Finland två gånger mot Norge. På torsdag möts lagen i Rovaniemi och på fredag i Karleby.

Vilka spelare som finns med i Finlands trupp i nästa veckas matcher mot Sverige klarnar under veckoslutet.

I väntan på ytterligare NHL-förstärkningar

VM-turneringen i Slovakien inleds den 10 maj och före det hinner visserligen flera finländare åka ur slutspelet i NHL.

NY Islanders med bland annat Valtteri Filppula (Leo Komarov har slutat i landslaget) och Columbus Blue Jackets med Joonas Korpisalo och Markus Nutivaara är klara för slutspelets andra omgång, men det finns många finländare i lagen vars säsonger kan ta slut redan efter den första slutspelsomgången:

Boston: Tuukka Rask
Carolina: Sebastina Aho, Teuvo Teräväinen
Colorado: Mikko Rantanen
Dallas: Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz
Nashville: Pekka Rinne, Juuse Saros, Mikael Granlund
San Jose: Joonas Donskoi
Toronto: Kasperi Kapanen
Winnipeg: Patrik Laine, Sami Niku

Det är långt ifrån säkert att ovanstående spelare skulle tacka ja till VM. En genomgång om situationen och sannolikheten spelare för spelare hittas i artikeln nedan.

Läs mera:

Åtskilliga finska NHL-stjärnor befaras tacka nej till hockey-VM i vår – skador, utgående kontrakt och motivationsbrist ligger bakom det dystra utgångsläget

NHL:s grundserie avslutas nästa vecka och efter det börjar så småningom spekulationerna om vilka spelare som står till VM-lagets förfogande senare i vår. I år ser läget dystert ut för Finlands del. Många finska NHL-profiler har nämligen goda skäl att tacka nej till Jukka Jalonens landslag.

Läs mera:

Florida Panthers stoppar Barkovs VM-medverkan efter tung NHL-säsong – “Det är viktigt att han återhämtar sig från skadorna under sommaren”

Aleksander Barkov spelar inte i ishockey-VM i Slovakien. Hans NHL-klubb Florida Panthers gav inte tillstånd.