Hoppa till huvudinnehåll

Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

Bomber över Santiago de Chile 11 september, 1973
Bomber över Santiago de Chile 11 september, 1973 Bomber över Santiago de Chile 11 september, 1973 Bild: Ullstein bild - Dpa/ All Over Press Chile,Santiago de Chile,Militärkuppen i Chile 1973

Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

Yle visar en ny inhemsk dramaserie Invisible heroes som handlar om militärkuppen i Chile 1973 och främst om de finländare som hjälpte chilenska flyktingar.

President Salvador Allende ville bygga ett socialistiskt Chile

Vänstersocialisten och läkaren Salvador Allende valdes till president i Chile den 24 januari 1970. Kampen stod mellan Allende och den ultrakonservativa Jorge Alessandri. Rundradions korrespondent Kerstin Hanf rapporterar om presidentvalet.

Salvador Allende vill omfördela den ekonomiska makten och ha en rättvisare fördelning av nationalprodukten. Allende utlovar radikala jordreformer, bostäder och fri sjukvård. Och han vill förstatliga basindustrin, framför allt kopparindustrin.

Allende har påpekat att han inte är emot utländska investeringar, men de får inte innebära att två dollar av tre förs ut ur landet.

Salvador Allende talar till folkmassor, 1970
Salvador Allende inför folkmassor, 1970 Salvador Allende talar till folkmassor, 1970 Bild: / All Over Press Salvador Allende,Chile,1970

Allendes socialistiska ekonomiska politik mötte motstånd från den rika sektorn av chilenska samhället och från USA.

Reaktionen i USA är närmast oförsonlig, påpekar Kerstin Hanf. Men det är lätt att förklara USA:s rädsla, amerikanerna är oroliga för kommunismens framfart. Man tror att Chile skall bli ett nytt Kuba.

USA försökte motverka Allende både politiskt och ekonomisk. Men hur långt är man beredd att gå nu? I Kuba var man beredd att gå in med att stöda ett invasionsförsök.

En militärkupp hade varit bättre än Allendes Chile.― New York Times, 24.1 1970

Salvador Allende började bygga upp ett demokratiskt samhälle i Chile. Men det chilenska samhället hade ännu stora ekonomiska svårigheter såsom långsam tillväxt, inflation och fortsatt ojämlik inkomstfördelning.

I oktober 1972 förlamades landet av en lastbilsförarstrejk som berörde 40 000 personer och 56 000 fordon. Strejken leddes av vissa välbärgade sektorer i det chilenska samhället, och fick öppet stöd av USA:s president Richard Nixon.

1973 var det chilenska samhället uppdelat mellan starka motståndare och lika starka anhängare till Salvador Allende och hans regering.

I det chilenska parlamentet hade socialisterna tidigare haft stöd av kristdemokraterna, men dessa hade nu gått ihop med de konservativa för att kräva Allendes avgång.

Salvador Allendes parti Unidad Popular fick dock ökat stöd i parlamentsvalet 1973.

CIA hade försökt rubba Allendes regering genom att ge upp till åtta miljoner dollar i stöd till oppositionsgrupper för att påskynda Allendes fall.

Militärjuntan gör en kupp

Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp. Militärkuppen hade starkt stöd av USA. Kerstin Hanf rapporterar från Buenos Aires, Argentina.

Militären omringade presidentpalatset. Chiles president Salvador Allende begick självmord hellre än arresteras av militärjuntan.

Historien är på vår sida. Andra människor kommer att överstiga dessa grymma och grå tider. Det kommer inte att dröja länge förrän frihetens breda banor öppnar sig igen för det chilenska folket.
― President Salvador Allendes sista ord den 11 september 1973

Det finns inga offentliga dokument som visar att USA var inblandat i kuppen 1973, men man skapade förutsättningar för den och stödde den.

CIA försökte inte hindra maktövertagandet och man såg genom fingrarna med kuppen.

Fem dagar efter kuppen rapporterade utrikesminister Henry Kissinger per telefon till president Richard Nixon om förbättrade läget i Chile.

Efter kuppen fortsatte CIA och USA:s regering att stödja militärjuntan.

President Kekkonen och Finland tar avstånd från militärkuppen och beskriver Salvador Allendes Chile som ett bra försök. Kekkonen är orolig för vad militärjuntan skall göra. Han citerar Lenin om att det är svårt att introducera demokrati efter en diktatur.

Utrikesminister Ahti Karjalainen föreslår att man bör avbryta utvecklingssamarbetet i Chile.

Operation Jakarta - att rensa ut alla kommunister

Militärledarna behärskar hela Chile och är beredda att krossa alla motståndare. Juntan förföljer, fängslar, torterar och dödar dem som har stött Allende. Förbindelserna till omvärlden avbröts.

Militärjuntan vill hänsynslöst rensa ut alla vänstersinnade i Chile. Socialister och kommunister arresteras.

De kallar det Operation Jakarta. Namnet syftar på den blodiga utrensningen av kommunister i Indonesien 1965, där ungefär en halv miljon människor miste livet. Militärjuntan har planerat sin kupp under det namnet.

Augusto Pinochet omgiven av sina mannar, 1973
Augusto Pinochet omgiven av sina mannar, 1973 Augusto Pinochet omgiven av sina mannar, 1973 Bild: ullstein bild - dpa/ All Over Press Augusto Pinochet,Santiago de Chile,Chile,Militärkuppen i Chile 1973

Juntans utrensningar fyller fängelser, fotbollsarenor och idrottshallar med politiska fångar. Arresteringar, avrättningar, tortyr och skottlossningar hör till vardagen.

De 15 000 politiska flyktingarna från andra latinamerikanska länder, såsom Uruguay och Bolivia, är i en sällsynt svår situation.

Pablo Nerudas död

Också nobelpristagaren i litteratur Pablo Neruda fängslades på Isla Negra, Valparaiso.

Neruda dog den 23 september, tolv dagar efter militärkuppen. Dödsorsaken fastställdes till prostatacancer, som han led av. Men många ifrågasatte dödsorsaken, eftersom han var fängslad av militärjuntan.

Nerudas begravning, som var bevakad av beväpnade soldater, kom att bli till en stor manifestation mot Pinochetregimen.

Så sent som 2013 grävdes Pablo Nerudas kvarlevor upp för att undersöka om de bar spår av gift. Inget gift hittades, men rester av stafylokock-bakterier, som antydde att han kanske hade dött av en infektion, inte av prostatacancer.

Journalister fängslade och förföljda

Den 22 september släpptes de första utländska journalisterna in i landet. Bland dem Kerstin Hanf.

Hanf rapporterar att Santiago vid första anblicken ser ut som vanligt, men att alla väggmålningar av fredsduvor, Che Guevara och annat vänsteraktigt är borttvättade.

Presidentpalatset är utblåst och sönderbombat. Och presidentens privata bostad ser likadan ut.

En del av Chiles befolkning är nöjd, men andra mycket rädda.

Kerstin Hanf har fått reda på att den politiska aktivisten och sångaren Victor Jara torterades och sköts ihjäl bara några dagar efter militärkuppen.

Militärkuppen i Chile, 1973
Militären fängslar människor på gatan, 1973 Militärkuppen i Chile, 1973 Bild: ullstein bild - dpa/ All Over Press Chile,Militärkuppen i Chile 1973,Santiago de Chile

Den svenska ambassadören i Chile, Harald Edelstam, lyckades få ut två svenskar, Henrik Janbell och Claes Croner, från jättefängelset på den nationella fotbollsarenan, Estadio Nacional, där omkring 5000 personer hålls fängslade.

Svenskarna intervjuas. En av dem hade torterats, och de hörde hela tiden skrik från folk som torterades. Claes Croner berättar att militärkuppen var mycket väl ordnad. Vänstern var helt oförberedd.

Journalisten Bobi Sourander satt också fängslad i Santiago de Chile, på en annan fotbollsstadion. Han har blivit frigiven, men är landsförvisad och på väg att lämna landet.

Jan Sandqvist träffar Sourander på Santiagos flygfält där han berättar om fängelsevistelsen.

Bobi Sourander har ingen aning om hur många som finns på stadion, men fångarna lär ska flyttas ut till läger i öknen. Minns ett par tusen gissar han på.

Sourander blev aldrig misshandlad och torterad. Däremot såg han de som blev torterade med elchocker. Latinamerikaner behandlas värst, utlänningar kan man inte göra vad som helst med. Också avrättningar har förekommit, säger han. I synnerhet på Estadio Nacional.

Stämningen är för övrigt fin i fängelset, menar Sourander, det är det enda stället där man diskuterar politik. Chilenarna försöker fortsätta sin frihetskamp och att återfå tron på ett nytt Chile.

Den enda anklagelsen som fanns preciserad var stöld av statlig bensin.― Bobi Sourander som satt fängslad på en fotbollstadion i Santiago de Chile 1973

Bobi Sourander känner sig inte nedtryckt av vistelsen, men nog förödmjukad. Han fick aldrig höra vad han satt fängslad för, den enda anklagelse han har hört är "stöld av statlig bensin". Ingen av de andra i hans cell hade en aning om vad de satt anklagade för.

Sjutton år under diktator Pinochet

Efter militärkuppen följde sjutton år (till 1990) av militärdiktatur under ledning av Pinochet.

Pinochet och hans mannar, 1973
General Pinochet på sitt kontor, 1973 Pinochet och hans mannar, 1973 Bild: ullstein bild - dpa/ All Over Press Chile,Augusto Pinochet,1973

Under hans styre förbjöds alla politiska partier och alla organisationer utanför hans kontroll. Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann.

Totalt räknar man med att minst 3500 människor under de 17 åren dödades, 1500 är fortfarande "försvunna".

En chilensk undersökningskommission meddelade 2011 att uppskattningsvis 38 000 människor hade utsatts för tortyr och motsvarande behandling av general Pinochets regim.

Se den inhemska dramaserien Invisible heroes som behandlar militärkuppen i Chile 1973 och de finländare som hjälpte chilenska flyktingar.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Kom i form med Stålas spänstskola!

  Att spännsta är frågan?

  Caj "Ståla" Stålström tar itu med allas hälsa 1976. I fina sjuttiotalsträningsdräkter tränar gänget. Man springer, spelar volleyboll, simmar, går på gym och paddlar...

 • Sjöscouterna styr ut på havet

  Klassiska scoutfärdigheter med navigation och segling.

  I sjöscoutingen kombinerar man klassiska scoutfärdigheter med navigation och segling.

 • Med tennisskolan blir tv-tittare snabbt tennisspelare

  Tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heiki Hedman

  Är du intresserad av att lära dig spela tennis? Tevens tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heikki Hedman tar dig på tennislektioner till Lojoön.

 • Boboll kan man träna både inne och ute

  Boboll är en trevlig sport som kan spelas var som helst.

  Boboll är en trevlig sport som kan spelas nästan var som helst. Pojkar och flickor, unga och gamla kan finna glädje i det finska nationalspelet som spelas över hela vårt land, säger Caj Stålström, och lär barn att träna boboll i en gymnastiksal. Men det finns också norrmän som gillar boboll.

 • Det farliga rullbrädet

  År 1977 var skateboarding under sträng kontroll i Finland.

  År 1977 var skateboarding under sträng kontroll i Finland. Konsumentverket krävde varningsbeteckningar och en åldersgräns på 12 år på alla brädor som såldes.

 • Fästingen - Finlands farligaste djur

  Fästingar kan sprida sjukdomar som borrelios och TBE

  Fästingar är små spindeldjur som lever på att suga blod. Fästingar kan sprida sjukdomar som borrelios och kumlingesjuka (TBE).

 • Vad innebär algblomning?

  Vad menas med algblomning?

  Östersjön är det mest förorenade havet på vårt klot, säger forskare Juha-Markku Leppänen. Hur har situationen uppstått?

 • Välj sommarort enligt väder

  Fråga meteorologen var man bör fira sin semester.

  Ett sommarlov på stugan kan bli förstört om det bara regnar hela tiden. Varför inte fråga en meteorolog var man bör fira sin semester? Så gjorde man 1966.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • Huvudstadsborna pendlar till skärgården

  Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester.

  Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester någonstans. Idealet är den egna lyxiga stugan i skärgården. Skall skärgården och kusten finnas till bara för dem som kan reservera och köpa en bit av stranden?

 • Sjövett under sommaren

  Sjöbevakarna är våra poliser på vattnet.

  Vad skall sjöbevakarna göra? Övervaka flytvästanvändning, rädda människor i sjönöd eller kontrollera pass vid terminaler?

 • Sommarglädje på stränder och hav

  1930-tal fyllt av glädje, sommar, sol, båtar och utflykter.

  Med dessa gamla arkivfilmer kan man bege sig till ett 1930-tal fyllt av glädje, sommar, sol, båtar och utflykter.

 • På vattenskidor vid Sandudd

  Unga damer vattenskidar längs en vajerbana 1952.

  På Sandudds sandstrand år 1952 åker unga damer vattenskidor längs en vajerbana. De ivrigaste av dem har vingar på ryggen.

 • Farttävlingar på Pojoviken

  Racerbåtarna är snabba, tuffa och farliga.

  I den här journalfilmen får vi följa med racerbåtar som i häftig vind startar i tävlingar på Pojoviken. Racerbåtarna påminner om våra dagars vattenskotrar, de är snabba, tuffa och farliga.

 • Trikåmode och strandliv

  Med humor och vackra kvinnor presenteras 1930-talets kläder

  Med humor och vackra kvinnor presenteras 1930-talets nya trikåkläder.

 • Miss Sommar utses i Hangö 1962

  Domarna har ett kinkigt jobb att välja den vackraste.

  En massa vackra flickor finns det, menar redaktören. Här väljs den vackraste i Hangö, nämligen Miss Sommar. Domarna har ett kinkigt jobb.

 • Kent från Jakobstad

  Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

  Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

 • Jussarö - gruvan i havet

  En fascinerande färd till Jussarö gruva under havet.

  Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

 • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

 • Stålmannen Viljami Hautaviita

  Finlands starkaste man från Lappfjärd.

  Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna. Hautaviita berättar anekdoter om tandläkarbesök och om sina kostvanor: mjölk, rågbröd eller ett halvt kilo smör samt några pilsner.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Morgonpromenad i Helsingfors

  Se en poetisk film då staden vaknar en morgon år 1960.

  Antero Ruuhonen och Stig Törnroos har gjort en poetisk film där Helsingfors vaknar. Vi får se förälskade par, duvor, torgförsäljare och vackra byggnader i ett Helsingfors 1960.

 • Till minnet av Markus, nästan 5 år

  Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

  När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

 • Bysmeden i Köklax

  Hjalmar Tallberg smider, sjunger och berättar anekdoter.

  Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.

 • Att bli sjukskötare

  Vi besöker Vasa sjuksköterskeskola.

  Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

 • Mormonmissionärer i Finland, Jakobstad

  Den unga amerikanen David Stokes är på missionsresa.

  "Well, here I am in Pietarsaari", börjar den unga amerikanen David Stokes sin dagbok. Han är på missionsresa i Finland, Jakobstad och skall sprida ordet om Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Ett hårt liv som cirkusartist

  Bakom cirkusens spännande magi ligger hårt arbete

  Bakom cirkusens spännande magi ligger ofta hårt arbete och ett fattigt liv. På 1970-talet var det så gott som omöjligt att försörja sig som cirkusartist

 • Sovstad - idyll eller dystopi?

  Hur ser verkligheten i förorten ut bakom fasaderna?

  Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?

 • En kommunalläkares vardag i Borgå

  Bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962.

  Det är bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962. Redaktör Pontus Nordling har gjort en dramatisk film där vi får följa med Palmgrens arbete.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Jan-Erik och Li Andersson talar om papparollen

  Li säger rakt ut vad hon anser om pappas idéer.

  Den åttaåriga Li Andersson och hennes pappa, konstnären Jan-Erik Andersson, samtalar i Villa Wasa om papparollen. Li säger rakt ut vad hon anser om att pappa kastat ut tv:n och målar fingrarna i glada färger.

 • Tove Jansson läser Farlig midsommar

  En av Tove Janssons vildaste, mest spännande Muminböcker.

  Farlig midsommar från 1954 är en av Tove Janssons vildaste, mest spännande och gladaste Muminböcker med försvinnanden, äventyr, skräck och teater. Här läser Tove Jansson hela boken.

 • Överlevande från Titanic

  För åtta dollar mer fick Anna en biljett på Titanic.

  För åtta dollar mer fick jag en biljett på Titanic, berättar Anna Sjöblom (senare Kinkaid) från Munsala. Också Agnes Sandström reste med Titanic den 10 april 1912. Hör deras spännande överlevnadsberättelser.

Nyligen publicerat - Arkivet