Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Privata pengar ska användas för barnskydd i Helsingfors, konto på Instagram räcker inte för inval i riksdagen

Instragram-ikon på en mobilskärm
Instragram-ikon på en mobilskärm Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Instagram

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Helsingfors stad går inför att låta privata krafter finansiera barnskyddsarbete. Investerare ska lockas att satsa pengar i en fond som hjälper utsatta barn. Ger arbetet resultat får investerarna utdelning av staden. Det kan bli en lönsam affär säger man bland kapitalförvaltare.

Regeringsspelet är i full gång efter riksdagsvalet. I dag ger Svenska Yle dig en möjlighet att testa hur det är att vara regeringssonderare. Med hjälp av vårt spel kan du bilda din egen regering.

Riksdagsvalet visade att det inte räcker att vara aktiv på Instagram för att bli invald. Det säger statsvetare Kim Strandberg vid Åbo Akademi. För varje val blir det vanligare att kandidaterna är aktiva på sociala medier. Men det krävs mer för att bli så omtyckt av sina följare att de röstar på en.

Frågan om islam ska spela en större roll i Indonesien kan få ett svar i och med det presidentval landet håller i dag. Populärast är sittande presidenten Joko Widodo som är en moderat muslim och har en ungdomlig framtoning. Den enda motkandidaten Prabowo Subianto tilltalar mer strikta muslimer.

Åtminstone fyra människor har dödats i raketbeskjutning mot centrum av Libyens huvudstad Tripoli. Häftiga strider utkämpas som bäst i flera sydliga förorter och FN har desperat, men förgäves vädjat om ett humanitärt eldupphör för att ge civila en chans att fly.

Väder

Mestadels klart och uppehåll. Dagens högsta temperatur är 10-16 grader. Svag vind omkring väst. I landets norra del är det molnigare och aningen svalare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes