Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska EU-parlamentariker går oviss framtid till mötes - blir EU-valet i Storbritannien ett brexitval?

Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party".
Ärkebrexitören Nigel Farage hoppas att det brittiska EU-valet ska kretsa kring brexit. Men många brittiska EU-parlamentariker tänker annorlunda. Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party". Bild: All Over Press/NEIL HALL Nigel Farage,Brexit,Brexit Party

Situationen är minst sagt absurd: Om fem veckor förväntas Storbritannien ordna EU-val. Det här trots att det snart gått tre år sedan britterna röstade för att lämna unionen.

De nuvarande brittiska parlamentarikerna hoppas att valrörelsen fokuserar på EU, inte på brexit.

- Vi vet inte om vi kommer att sitta kvar till slutet av oktober eller endast en månad. Blir blir det alls en valrörelse eller godkänner man ett avtal? förklarar labourparlamantarikern Theresa Griffin.

Osäkerheten kring vad som händer härnäst är något som det brittiska något som de brittiska Europarparlamentarikerna får leva med under de närmaste veckorna och månaderna.

Theresa Griffin
Labourparlamentarikern Theresa Griffin hoppa på en konstruktiv valrörelse. Theresa Griffin Bild: © European Union 2019 - Source : EP Brexit

Hårt arbetande EU-parlamentariker efterlyses

Om Storbritannien lyckas ratificera utträdesavtalet med EU före den 22 maj så behöver landet inte ordna EU-parlamentsval.

Det mesta talar ändå för att Storbritannien fortfarande kommer att vara EU-medlem då valet går av stapeln säger konservativa EU-parlamentarikern Charles Tannock.

- Det kommer att vara svårt att driva igenom avtalet med all tillhörande lagstiftning innan dess. Därför tror jag att det mest sannolika är att det ordnas EU-val i Storbritannien och att alla partier kommer att vara representerade.

Tannock hoppas att britterna väljer kompetenta politiker till EU-parlamentet, även om det bara handlade om en period på några månader.

- Det vi behöver är EU-parlamentariker som arbetar hårt, skriver rapporter, leder delegationer och försvarar Storbritanniens regionala och nationella intressen.

- Om valet blir av är min vädjan att man väljer kompetenta politiker som är stolta över att representera det här landet och göra det hårda arbete som krävs så länge vi är medlemmar i EU.

Charles Tannock
Konservativa EU-parlamentarikern Charles Tannock hoppas att valrörelsen kretsar kring EU-frågor. Charles Tannock Bild: @EU Brexit

Blir EU-valet ett brexitval?

Det är ändå möjligt att Europaparlamentsvalet snarare kommer att kretsa kring brexit än EU. Såväl EU-kritiker som brexitmotståndare ser valet som en chans att flytta fram sina positioner.

Tidigare UKIP-ledaren lanserade nyligen ett nytt parti, Brexitpartiet, som väntas nå framgång om EU-valet blir av.

Överlag riskerar valrörelsen att bli rörig, tror EU-parlamentarikern Tannock.

- Det finns ingen enad allians av remainers och leavers. Brexitförespråkarna är splittrade mellan Farages Brexitparti och självständighetspartiet UKIP, vi har det nya oberoende som vill stanna i EU i likhet med de gröna och liberalerna.

- Så har vi de två stora partierna som är splittrade. Vi har starka åsikter för och emot att lämna unionen i bägge partier.

Man borde med andra ord akta sig för att dra långtgående slutsatser om brexit på basis av resultatet i EU-valet varnar Tannock.

Det är också viktigt att vara på det klara med ansvarsfördelningen mellan det brittiska underhuset och EU-parlamentet vad brexit beträffar.

- Herr Farage och brexitpartiet talar om att sätta punkt för brexitprocessen. Men det här är inte upp till medlemmarna i EU-parlamentet att avgöra, det är helt och hållet ett beslut som ligger hos det nationella parlamentet.

Möjlighet till en positiv dialog

Under de senaste månaderna har diskussionen kring brexit varit minst sagt inflammerad i Storbritannien.

Labourledamoten Griffith ser EU-valet som en möjlighet till en mer positiv dialog kring Storbritanniens roll i EU.

Vi kommer att knacka dörrar och föra fram ett mer positivt budskap om Europa.

Läs mera:

brexit

Vilka följder får beslutet att skjuta fram det brittiska utträdet och hur går brexit vidare nu? Vi sammanfattar i 5 punkter

Nattens kompromiss innebär att det åter är dags att teckna ett nytt brexitdatum i almanackan. Men vad händer härnäst? Vår Europakorrespondent Rikhard Husu sammanfattar.

Läs mera:

Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party".

"Vi är lejon ledda av åsnor" - Nigel Farage lanserade Brexitpartiet som redan är favorit att vinna det brittiska EU-valet

Om du trodde att det eventuella EU-valet i Storbritannien blir en intetsägande affär på grund av brexit så är det tid att tänka om. I dag startade populisten Nigel Farage ett nytt parti - Brexitpartiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes