Hoppa till huvudinnehåll

Det torra fjolårsgräset fattar lätt eld - Räddningsverket i Östra Nyland släcker nu markbränder nästan dagligen

Brandmän släcker i skogen
Arkivbild från skogsbrand i Ebbo 2018. Brandmän släcker i skogen Bild: Yle/ Stefan Paavola Borgå,Ebbo,Skogsbrand,skogsbränder,eldsvådor,brandkårer,frivilliga brandkårer,räddningsverket i östra nyland

Bara under det senaste dygnet har räddningsverket släckt två markbränder: en på Vessö och en i Mörskom. Varning för gräsbrand råder nu i hela Nyland.

Påskhelg i kombination med vackert varmt väder, sol och inget regn, ökar betydligt risken för markbränder befarar Räddningsverket i Östra Nyland.

- I går hade vi faktiskt två uppdrag på gång på grund av markbränder, säger brandinspektör Patrick Franck, de var till omfånget rätt små. Vi har ändå haft fler markbränder nu än vanligt.

Antalet markbränder i Nyland är redan uppe i 40 för april månad. En betydligt större siffra än i fjol, 28 stycken, vid samma tidpunkt.

- Människor är ivriga när solen har kommit fram och vill börja med vårarbeten, som att bränna bort gamla kvistar, löv och grenar.

Brandinspektör Patrick Franck.
Brandinspektör Patrick Franck. Brandinspektör Patrick Franck. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,räddningsverket i östra nyland

Patrick Franck rekommenderar andra metoder för att göra sig av med trädgårdsavfall.

- Om möjligt kan man föra trädgårdsavfallet till avfallsstationen eller så återvinna och sortera det på något annat sätt istället för att bränna upp det.

Att nu göra upp eld är helt förbjudet i Nyland.

- Som bäst har vi varning i kraft för gräsbrand och då får man inte alls ha öppen eld ute i någon form, säger Patrick Franck.

Han bedömer att ungefär 90 procent av alla mark- och skogsbränder förorsakas av mänsklig vårdslöshet.

- Efter sådana bränder gör vi en anmälan till polisen.

På sin Facebooksida har Räddningsverket i Östra Nyland aktivt varnat för riskerna med markbränder.

Rök och ånga vid eftersläckning av skogsbrand
Skogsbrand i Ebbo 2018. Rök och ånga vid eftersläckning av skogsbrand Bild: Yle/ Stefan Paavola Borgå,Ebbo,skogsbränder,eldsvådor,brandkårer,frivilliga brandkårer,räddningsverket i östra nyland

För brandmännen är mark- och skogsbränder ofta rätt krävande uppdrag.

- Det blir jobbigt om branden är långt ute i terrängen eller djupt inne i skogen. Då är det tungt för brandmännen att dra slangarna långa vägar. Det är ett svettigt jobb.

Om man ser en markbrand gäller det att genast meddela om saken till nödnumret 112.

Brandinspektör Patrick Franck.
Brandinspektör Patrick Franck. Bild: Yle/Mikael Kokkola brand- och räddningsarbete,brandinspektör patrick franck

I vår podd går det att höra en intervju med brandinspektör Patrick Franck.