Hoppa till huvudinnehåll

En kamp såväl på planen som utanför - norska dramat Hemmaplan tillbaka med nya avsnitt på Yle Arenan

Helena (Ane Dahl Torp) med mörk himmel i bakgrunden.
Helena (Ane Dahl Torp) med mörk himmel i bakgrunden. Bild: Motlys AB Yle Fem,Ane Dahl Torp,Hemmaplan,säsong 2

Nu är den här - andra säsongen av den norska serien Hemmaplan. En serie med fotbollsplanen som yttre ram men som minst lika mycket handlar om socialt spel och människorelationer.

Jag tyckte massor om första säsongen och ska definitivt se den andra. Riktigt bra serie med bra skådespelare!― Pernilla
Helena i röd jacka och med bekymrad min.
Helena i röd jacka och med bekymrad min. Bild: Motlys AB Yle Fem,Ane Dahl Torp,Hemmaplan,Hemmaplan
Hemmaplan säsong 2.
Hemmaplan säsong 2. Bild: NRK Hemmaplan

Relationer men också vänskap, föräldraskap, sexualitet, manlighet, kvinnlighet - det är en hel del som hinner avverkas under de åtta nya avsnitten som nu finns att se på Arenan.

Den första säsongen som visades 2018 togs välvilligt emot både av Yles publik och i synnerhet av hemmapubliken i Norge där serien ifjol prisbelönades för bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare samt bästa tv-drama.

Huvudrollen görs av Ane Dahl Torp som Helena Mickelsen, den tuffa kvinnliga fotbollstränaren som i början av seriens första säsong just tagit över laget i fråga. Den manliga huvudrollen som Michael Ellingsen, en av de äldre spelarna, görs av John Carew som helt på riktigt har en historia som proffsfotbollsspelare.

En av de bästa serierna jag har sett. Jag har så mycket väntat på att andra säsongen börjar. Tack så mycket för en fin serie!― Riitta

Hemmaplan säsong 2.
Hemmaplan säsong 2. Bild: NRK Hemmaplan

Många parallellhistorier utvecklar sig under avsnittens gång. Som tittare kastas man mellan att ifrågasätta fotbollens hårda sociala ramar (är det så här på riktigt?) och det faktum att då människor verkligen når varandra och förverkligar saker tillsammans blir det något väldigt starkt i den gemenskapen - i fotboll såväl som inom andra områden där man verkligen möts.

Vackra vyer i Hemmaplan.
Vackra vyer i Hemmaplan. Bild: NRK Norsk Rikskringkasting,Hemmaplan
Vackra vyer i Hemmaplan.
Vackra vyer i Hemmaplan. Bild: NRK Norsk Rikskringkasting,Hemmaplan

I likhet med flera andra nordiska serier bjuds tittaren i Hemmaplan på ett antal fina naturscener där det andäktigt vackra havet intill blånande berg kan tänkas väcka ett intresse för Norge hos tittaren.

Men annars så är allt man ser här inte äkta - serien har utmärkt sig för sina visuella effekter. Där man i dramaverkligheten fyller stadion med folk, handlar det i praktiken om effekter man maximerat i editeringsrummet.

Läs mer om det här på norska - kolla speciellt den korsklippta videon av hur det såg ut då man spelade in på en mer eller mindre tom stadion och hur sekvensen slutligen ser ut efter den visuella bearbetningen!

Hemmaplans andra säsong publiceras nu som katalog, dvs alla åtta avsnitt på en gång. Dessutom finns hela första säsongen ännu kvar så har du aldrig sett serien kan du nu börja från det allra första avsnittet.

Här börjar den nya säsongen.

Hemmaplan säsong 2.
Hemmaplan säsong 2. Bild: NRK Hemmaplan

Citaten ovan är kommentarer som riktats till Yle Arenan.

Läs också