Hoppa till huvudinnehåll

Febrig och magsjuk Miro Koljonen var tvungen att hoppa in då GrIFK vann böljande slutspelspremiär: "Abbe knep några skott som borde ha varit otagbara"

Miro Koljonen i GrIFK.
Miro Koljonen i GrIFK hoppade in i andra halvlek. Miro Koljonen i GrIFK. Bild: Matti Matikainen / Handbollsförbundet Grankulla IFK,miro koljonen

Kvartsfinalskedet i FM-ligan i handboll drog igång på torsdag. Matchen mellan GrIFK och SIF bjöd på många vändningar men hemmalagets ryck på slutet räckte och GrIFK:s segersiffror skrevs 27–25. Det var lite pirrigt på båda sidorna, säger Miro Koljonen i GrIFK.

SIF fick tidigt upp ett försprång då laget ledde med 5–2 efter nio minuter. Då den första halvleken var 15 minuter gammal började GrIFK jobba sig tillbaka. Fem raka mål innebar att GrIFK på nio minuter vände ett 5–7-underläge till en 10–7-ledning. SIF avslutade ändå starkt och det var jämnt skägg (12–12) då lagen gick till halvtidsvila.

Det var ett sargat GrIFK som kämpade sig igenom matchen. Patrik Johanson drabbades av en ryggskada och hade gjort sitt efter 15 minuter. Tidigt i den andra halvleken fick därför Miro Koljonen presentera sig.

– Jag var reserv idag och redo att hoppa in om någon skadas. Jag har dragits med magsjuka. Dessutom hade jag feber i morse. Det kändes ändå helt okej, konstaterar tvåmålsskytten Koljonen till Yle Sporten.

SIF tog kommandot efter halvtidsvilan

En bit in i den andra halvleken gjorde SIF ett ryck då laget inom loppet av en dryg minut gick från 15–15 till en 18–15-ledning.

GrIFK inledde sin slutspurt i god tid. På nio minuter gick hemmalaget från 16–19 till 24–20 och hade en fyramålsledning då nio minuter fortfarande återstod.

SIF lyckades komma närmare men aldrig i kapp. Då det stod 26–25 till GrIFK utökade Miro Koljonen hemmaledningen till 27–25 med 1:45 kvar på klockan. Koljonens mål blev matchens sista.

GrIFK:s chefstränare Kaj Hagman.
Kaj Hagman tränade SIF i fem år innan han i somras kritade på för GrIFK. GrIFK:s chefstränare Kaj Hagman. Bild: Matti Matikainen / Handbollsförbundet Grankulla IFK,kaj hagman

Miro Koljonen, varför vann GrIFK matchen?

– Vi var tålmodigare. Det var ingen toppmatch av oss men för SIF böljade det ännu mer. Vi lät oss inte störas av några sämre sekvenser utan litade på vår plan. Defensiven var bra, offensivt kan vi bättre.

– Det var lite pirrigt på båda sidorna. Då slutspelet börjar finns det alltid en viss spänning.

Koljonen passade på att hylla målvakten Albert Georgs.

– Abbe var riktigt bra i målet. Speciellt i första halvlek. I början av andra halvlek sjabblade han lite men då matchen avgjordes knep han några skott som borde ha varit otagbara.

HIFK nära skräll

I den andra kvartsfinalen gällde BK-46 som storfavorit mot HIFK.

BK-46 var inledningsvis klart bättre och ledde med 14–9 i halvtid. Med 20 minuter kvar på klockan var ledningen åtta bollar stor, 19–11. Då kom HIFK igång.

Med 2:33 ledde BK-46 endast med ett mål, 22–21. HIFK lyckades ändå aldrig kvittera utan Karislaget kom undan med blotta förskräckelsen och vann med 23–22.

– Jag tycker att vi spelade riktigt bra handboll. Vi gjorde det svårt för oss då vi hade problem med målskyttet, säger BK-tränaren Mikael Källman enligt handbollsförbundet.

Kollegan Rotislav Grinishin i HIFK ser fram emot fortsättningen.

– Vi borde ha börjat spela tidigare än i andra halvlek.

Resultat, herrarnas kvartsfinaler:

GrIFK – SIF 27–25 (12–12)
GrIFK: Sami Silfver 7
GrIFK: Nikola Zujic 7
GrIFK: Anthony Hellakoski 4

SIF: Steen Maasalu 5
SIF: Alexander von Numers 5
SIF: Eduard Zakharov 3

Publik: 376 åskådare

GrIFK leder med 1–0 i segrar.

BK-46 – HIFK 23–22 (14–9)
BK-46: Sebastian Säkkinen 9
BK-46: Viktor Gruzinskii 5
BK-46: Miska Henriksson 2
BK-46: Robin Sjöman 2

HIFK: Ardo Puna 8
HIFK: Niclas Ahlgren 7
HIFK: Roman Protcecnko 4

Publik: 459 åskådare

BK-46 leder med 1–0 i segrar.

Tre segrar krävs för semifinal där Cocks och Dicken väntar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport