Hoppa till huvudinnehåll

Inhemskt lammkött säljs utomlands trots efterfrågan - allt mer ekologiska ägg och vegansk pasha på påskbordet

Ett får på Norrbro gård i Närpes.
Ett får på Norrbro gård i Närpes. Bild: Yle/Joni Kyheröinen får,norrbro gård

Precis som under tidigare år är det knepigt att hitta inhemskt lamm- och fårkött i matbutikerna så här inför påsk, trots att produktionen ökat i Finland under de senaste åren.

Så pass många lamm - högst 12 månader gamla djur - ska gå till slakt just före påsk att slakterikapaciteten inte räcker till.

Eftersom slakterierna inte kan ta emot alla djur har en del av köttet exporterats till Sverige såsom hela kroppar som styckas där.

Köttet kommer sedan ut på den svenska marknaden.

Inom köttbranschen säger man att mängden kött till den inhemska marknaden till och med kunde fördubblas med nuvarande fårmängd, men det skulle förutsätta att djur slaktas jämnare under året och att större mängder av köttet fryses in.

- Tillgången på inhemskt lamm- och fårkött skulle förbättras om affärerna köpte in mer fryst kött, säger Eero Polso som är ordförande för Finlands Slakteriföretagare till Yle Uutiset.

Den stora efterfrågan syns på priset

Priset på inhemskt lammkött som köps direkt från gårdarna brukar röra sig kring 13-14 euro euro kilo för ett helt får och cirka 17 euro kilo för fårfiol (stek).

Fårfioler i Ekenäs rökeri
Fårfioler i Ekenäs rökeri Bild: YLE/Sofia Söderlund fårfiol

Inre filé av får kostar för närvarande kring 32 euro, kassler 16 euro och malet kött cirka 13 euro per kilo.

Fårgårdarna säljer en stor del av sitt kött direkt till kunder, utan mellanhänder.

Affärskedjorna erbjuder just nu djupfryst utländskt lamm- och fårkött, bland annat filé, stek, bog och aladob, till klart lägre priser än så inför påskhelgen.

Som lamm räknas djur som är högst ett år gamla.

Och när det gäller mat bör klimataspekten finnas med på ett hörn: Helsingin Sanomat/Tiede frågar sig huruvida fårkött från granngården eller från Nya Zeeland lämnar ett större ekologiskt fotavtryck.

Och svaret man ger är: Det är oklart om det är bättre eller sämre för miljön att man äter närproducerat lamm/fårkött eftersom man inte exakt känner till det finländska fårköttets avtryck - det tros dock ligga i nivå med nötköttets.

Ekologiska ägg till rimliga påskpriser

Vanligtvis brukar äggproducenter varna för äggbrist före påskhelgen, men i år har konsumenterna lugnt kunnat vandra mellan välfyllda ägghyllor i matbutikerna.

Äggkartong.
Äggkartong. Bild: EPA/Filip Singer ägg,livsmedel

Priset på ägg har hållits rätt stabilt under de senaste åren. Konventionellt producerade ägg är billiga, ett paket med 10 ägg kostar normalt kring 1,30 euro, före påsk kan man få ett paket för under en euro.

Efterfrågan på ekologiska ägg har ökat kraftigt under de senaste åren, vilket nu också märks i att livsmedelskedjorna erbjuder ekologiska ägg till nedsatt påskpris.

Förutom ägg hör malt- och sirapsefterrätten memma till det finländska påskbordet. Det erbjuds också glutenfri memma i affären - rågmjölet har ersatts med potatis- och bovetemjöl och maltet med honung.

Memma i pappask.
Memma i pappask. Bild: YLE memma,efterrätt

En 700 gram stor förpackning av den billigaste memman kostar rejält under två euro - men i fråga om memma är prisvariationerna stora.

Svensk oro över höga priser på påskmat

Vad gäller påskdelikatesser förfasar sig Svenska Dagbladet över att flera av påskens måsten blivit rejält dyrare i Sverige på tio år, trots relativt låg inflation.

Till stor del beror det på den försvagade svenska kronan som gjort särskilt importerade produkter dyrare för konsumenter.

Sedan 2009 har konsumentpriserna i Sverige stigit med 11 procent och priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med hela 17 procent, skriver SvD.

I fråga om typisk påskmat har ägg blivit 18 procent dyrare - den främsta orsaken är att foderpriser till värphöns har stigit.

Priset på sillkonserver har ökat med 35 procent och på rökt och gravad lax med 38 procent.

Gravad lax.
Gravad lax. Bild: Yle/Minna Almark förpackad fisk

Den ökade globala efterfrågan och ökade foderpriset har gjort den odlade laxen något dyrare också här hos oss. De stora affärskedjorna säljer dock just nu gravad och kallrökt lax till något lägre priser, påsken till ära.

Vad gäller sötsaker och söta bakverk har priserna stigit endast måttligt, det gäller såväl i Sverige som i Finland.

Försäljningen av olika chokladfigurer går upp med flera hundra procent under påsken jämfört med andra tider på året - i bägge länderna.

För vegetarianer: Sparris och ... ja vad?

I Finland äter människor fortfarande mycket kött, och det märks på utbudet. I de särskilda påskbilagorna som livsmedelsbutikerna riktar till kunder handlar mycket om choklad, ägg, chokladägg - och kött.

I bloggar och insändare efterlyser mången skribent förslag på mera festliga vegetariska rätter, och också livsmedelsjättarna har småningom börjat svara på efterfrågan.

Grön sparris på skärbräda
Grön sparris på skärbräda Bild: Svenska Yle grön sparris

Butikskedjorna erbjuder numera egna påskrecept för vegetarianer och veganer.

På förslagslistan finns bland annat sejtanstek, soppa på rostad sparris, soppa på palsternacka, citronmättad tagine gjord på härkis (bondböne-ärtproteinprodukt), avocadorisotto, imam bayildi (turkisk aubergineklassiker), teriaykitofu med mera.

Den som använder mjölkprodukter rekommenderas varma getostsmörgåsar därtill.

Och färsk sparris - sparris ser ut att ha erövrat sig en plats på många finländska påskbord.

Och så finns det numera bland annat pasha, chokladägg och memma i veganska versioner.

Övriga källor: Veganförbundet, K-ruoka, Foodie, Lidl, HS-recept

Läs också