Hoppa till huvudinnehåll

Joonas Räsänen tappade suget och satte punkt för tävlingskarriären i alpint: “Nivån har blivit helt sjukt mycket hårdare under de senaste åren”

Joonas Räsänen i sin sista Europacuptävling i Gstaad.
Joonas Räsänen i sin sista Europacuptävling i Gstaad. Joonas Räsänen i sin sista Europacuptävling i Gstaad. Bild: All Over Press Joonas Räsänen,alpin skidsport

29-årige Joonas Räsänen har gjort sitt i tävlingspisterna. Säsongen var jättesvår och det var inte så roligt, säger Finlands trefaldiga VM-representant.

Beslutet att lägga tävlingsskidorna på hyllan fattades inte över en natt.

– Före säsongen sade jag åt mig själv att så länge det är roligt och lönar sig så håller jag på. I år hade jag känslan av att det är “make it or brake it”.

Det blev “brake it”.

– Säsongen var jättesvår och det var inte så roligt. Redan under VM i Åre visste jag att det kommer att ta slut när säsongen är över, berättar Räsänen från Levi där han arrangerar sitt årliga träningsläger för barn i 7-16-års ålder.

Räsänen skadade handen illa under VM i Åre och därmed blev det inget klassiskt avskedsåk för hans del.

Öppna Instagram-inlägget

Förutsättningarna att göra goda resultat under säsongen som blev Räsänens sista var dåliga.

– Vi hade ganska mycket materialproblem under början av säsongen eftersom vi inte hade haft förhållanden att testa inför säsongen. Vi var några steg efter genast i början.

– Jag var hela tiden lite på fel sida med hundradelarna. Hade jag varit en eller tre tiondelar snabbare hade jag varit 15:e i Europacupen. Nu när man var lite långsammare var man fyrtionde och det bara nappade inte mera.

Dessutom har kravnivån i alpint höjts, påpekar Räsänen.

– Nivån har blivit helt sjukt mycket hårdare under de senaste åren. När jag började åka Europacup var det 3-4 sekunder till täten för att komma in i topp-30 – nu är det under två sekunder.

– I världscupen är det samma sak. Det är mycket tajtare. Jag har en känsla av att det inte räcker mera med det satsande som det hade varit i fortsättningen också för min del.

Öppna Instagram-inlägget

För ett år sedan tog Grankullabördige Räsänen sin enda FM-medalj i herrslalom då han slutade trea på Pyhä.

Internationellt tog Räsänen fyra topp-8-placeringar i Europacupen, men klarade inte av att nå prispallen. I sina bästa tävlingar i världscupen blev han knappt utanför de 30 bästa.

– Jag väljer att se på allt det goda jag har fått via skidåkningen. Det är ju helt otroligt med alla resor, eget barnläger och bästa vänner runtom i världen. Det gör att det känns bra att man hållit på så länge med sporten.

Vad har du för tankar om själva tävlingskarriären?

– Jag blev utan världscuppoäng så det känns ju inte så bra med tanke på hur mycket man satsat. Jag vet att det kunde ha kommit poäng i något skede, men nog är jag helt nöjd över vad jag har åstadkommit.

Efter barnlägret i Levi styr Räsänen kosan mot Boulder, Colorado i USA.

– Om allt går bra ska jag hållas inom sporten, coacha och hålla på i USA där min flickvän bor. Jag har några grejer här hemma också, men de är så oklara att jag inte vill säga något ännu.