Hoppa till huvudinnehåll

Kaffe är bärare av flera hundra olika aromer - passar utmärkt som smaksättare i olika drinkar

En bricka med kaffedrinkar på ett bord
En bricka med kaffedrinkar på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog kaffe,drinkar,Fest,Fika,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Det finns något som vi länge varit bäst på i hela världen - att dricka kaffe!

En finländare dricker i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag, vilket blir nästan 10 kg kaffe på ett år. Vi behöver inte nära kärleken till drycken, för den är redan frisk och stark.

Däremot kan det vara roligt och inspirerande att prova några nya smakgrepp som snabbt förvandlar vår pålitliga vardagsdryck till ett lyxåk av smaker. Här bjuder Strömsö på två kaffedrinkar och ett kryddkaffe.

Porterkaffe med yoghurt och ingefära

Portion med Porterkaffe med yoghurt och ingefära
Portion med Porterkaffe med yoghurt och ingefära Bild: YLE/Carina Ahlskog kaffe,Strömsö (tv-program),recept,efterrätter

Det här är som att dricka den krämiga skumkronan på en Guinness. Drinken har en fröjdefull porterbeska som avrundas med yoghurt och grädde.

Ingredienser sex drinkar:

  • en flaska porteröl (0,33 l)
  • 2 dl kaffe
  • 1/2 dl farinsocker
  • 3 dl vispgrädde (1 dl vispas till topping)
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk malen ingefära
Kryddor i olika skålar på ett bord
Kryddor i olika skålar på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog kryddor,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Brygg kaffet.
  2. Lös upp farinsockret i det heta kaffet och kyl det snabbt (annars kan det bli beskt).
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp eller blanda allt i en blender. Spara lite grädde till toppingen.
  4. Häll upp i passande glas, toppa med löst vispad, osötad grädde och garnera med ingefära och kaffebönor.

Servera kall med en sked till. Drinken går bra att gör på förhand och bara toppa upp innan servering.

Svartvinbärskaffe med vin och choklad

Två koppar med Svartvinbärskaffe med vin och choklad i ett kök
Två koppar med Svartvinbärskaffe med vin och choklad i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog kaffe,choklad,grädde,Strömsö (tv-program),recept,Svarta vinbär

Det här är en syrligt bärig drink med mjuka kaffetoner och mild sötma. Den passar utmärkt som en dessert.

Ingredienser sex drinkar:

  • 1⁄2 dl svartvinbärssaftkoncentrat
  • 2 dl kaffe
  • 3 dl grädde (1 dl vispas till topping)
  • 3 dl helmjölk
  • 1 dl grovhackad mörk choklad
  • 2 dl rött vin
  • socker efter smak
  • vispad grädde, riven choklad och svarta vinbär till topping.

Gör så här:

  1. Koka upp mjölken och grädden (2dl) och häll i svartvinbärssaft och kaffe.
  2. Smält chokladen i blandningen.
  3. Häll på vinet och hetta upp.
  4. Smaka av med socker om du vill höja sötman.
  5. Häll upp i värmetåliga glas och toppa med vispad grädde, flagad choklad, svarta vinbär och lite pulverkaffe.

Kryddpresso med sting (alkoholfri)

Chili och choklad på en bricka i ett kök
Chili och choklad på en bricka i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog chili,chocolate,Strömsö (tv-program)

Har du ett kaffe som börjar bli lite avslaget i skafferiet eller som du inte riktigt gillade? Då kan du rädda det genom att göra ett kryddkaffe. Kryddkaffet passar både som rivstart på dagen eller till fikat.

Ingredienser till 6 koppar (en normalstor presso):

  • 1,5 dl malet kaffe
  • 1 tsk av följande kryddor: kanel, rosépeppar och kardemumma
  • 1⁄2 röd chili i strimlor
  • 3 msk hallon
  • en knapp liter kokande vatten
En pressokanna med kryddkaffe på ett bord
En pressokanna med kryddkaffe på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog kryddor,kaffe,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Blanda kryddorna och chilin med det malda kaffet i pressokannan. Lägg i hallonen och häll över vattnet.
  2. Låt dra ca tre minuter innan du pressar ner filtret.
  3. Servera i små koppar och avnjut i små sippar.
En bricka med kaffedrinkar på ett bord
En bricka med kaffedrinkar på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog kaffe,drinkar,Fest,Fika,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.