Hoppa till huvudinnehåll

Kampanjen inför EU-valet riskerar att bli lam - partierna ger regeringsförhandlingarna förtur

Europaparlamentets plenarsammanträde i Strasbourg.
Europa går till val sista veckoslutet i maj. Då väljs representanter till EU-parlamentet. Europaparlamentets plenarsammanträde i Strasbourg. Bild: © Parlement Européen © Architecte: Architecture Studio EU-parlamentet,Louise Weiss building,Strasbourg,Europeiska unionen,vetamix

Kampanjen inför EU-valet blir ovanligt kort, bara några veckor, eftersom partierna hittills fokuserat på riksdagsvalet. Situationen är dessutom speciell då regeringsförhandlingar förs parallellt med EU-valkampanjen.

- Det finns konflikt och spänning mellan när partierna samtidigt för regeringsförhandlingar och valkampanj, säger Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi.

- Det är en speciell situation som skapar ganska mycket osäkerhet och oklarhet mellan partierna och bland kandidaterna.

Enligt Karvonen prioriterar de partier som på allvar vill in i regeringen regeringsförhandlingarna framom att konfrontera möjliga regeringspartners i kampanjen inför EU-valet.

- Är det så att ett parti anser det vara viktigt att ha goda förhandlingsrelationer till något annat viktigt parti och samtidigt angriper det här partiet i EU-valskampanjen kan det ha negativa effekter på regeringsbildningen.

De sista kandidaterna nomineras under torsdagen

Torsdagen är sista dagen för de politiska partierna i Finland att nominera kandidater till EU-valet som hålls den 26 maj.

Partierna har möjlighet att i sista stund nominera nya kandidater i EU-valet. Kandidatlistorna ska vara inlämnade klockan 16.

Det är möjligt att partierna nominerar politiker som inte kom in i riksdagen i söndagens val.

Det är också möjligt att partierna nominerar röstmagneter i riksdagsvalet för att få med starka namn i kampanjen.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Lauri Karvonen är professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Professor Lauri Karvonen, Åbo Akademi Bild: Yle/Linus Hoffman statsvetenskap,val,väljare,beteendeterapi,lauri karvonen

Vad gäller de kandidater som har kommit in i riksdagen och som ställer upp också i EU-valet har det enligt Lauri Karvonen tidigare visat sig att politikerna har föredragit att sitta i riksdagen.

- Det är ingenting som hindrar att man kandiderar, för en kampanj och fattar beslut först senare.

Karvonen uppmanar väljare att ställa de kandidater som redan är invalda i riksdagen den obekväma frågan om de väljer Europaparlamentet eller inte om de blir invalda.

- Vi vill ju förstås rösta på kandidater som tänker göra någonting ute i Europa och inte dem som bara använder EU-valet som en sorts säkerhetsventil.

Få politiker är EU-kritiska

Få politiker är i dag öppet EU-kritiska. Lauri Karvonen reagerade på att inte ens Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho var särskilt EU-kritisk i riksdagsvalkampanjen.

Europeiska unionen har enligt Karvonen blivit en del av vardagen och brexit-processen fungerar som ett varnande exempel för vad ett utträde kunde innebära.

- Sedan tror jag också att partierna aktar sig för en alltför konfliktfylld atmosfär kring EU eftersom Finland axlar ordförandeskapet från och med juli.

Inför EU-ordförandeskapet måste Finland uppfattas som en trovärdig EU-medlem, enligt Karvonen.

Valdeltagandet riskerar att bli ännu lägre än vanligt

Eftersom både riksdagsvalet och EU-valet hålls under samma vår finns det enligt Karvonen en risk för att valdeltagandet blir ännu lägre än vanligt i EU-valet.

Senaste EU-val hölls år 2014 och då var valdeltagandet 41 procent och fem år tidigare var det 40,3 procent.

Frågan är också hur mycket partierna satsar på valkampanjen.

- Det blir svårt att mobilisera väljarna och också partiernas aktivister. Det är tungt att föra kampanj, det är dyrt och det tar tid.

Å andra sidan finns det enligt Karvonen nya inslag som kan göra EU-valet intressant såsom frågan om Brexit.

- Min tippning är att vi knappast kommer att se någon märkbar ökning av valdeltagandet, säger han.