Hoppa till huvudinnehåll

Livlig påsktrafik och värmerekord på Kimitoön

Påskris.
Påskris. Bild: Antti Haanpää / Yle Palmsöndagen,påsk,häxor,virvonta

Påsken inleds med sol och värme, vårens värmerekord på 19,3 grader uppmättes på Kimitoön i dag. Vädret kommer att var fortsatt varmt under hela påsken. I Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland kommer kvicksilvret att stiga till över 18 grader.

Dubbelt så mycket trafik kan förväntas under skärtorsdagen, speciellt livlig kommer trafiken att vara under eftermiddagen och den tidiga kvällen.

Det tros inte bli någon värre rusning, även om bilköer kan förekomma. Trafiken återgår till det normala vid åttatiden i kväll.

Mest trafik är det på riksväg fyra mellan Helsingfors-Lahtis-Jyväskylä, riksväg tre mellan Helsinfors och Tammerfors, samt mellan Heinola och Varkaus. Returtrafiken förväntas vara livligast på måndagen.

I största delen av landet är det soligt och väglaget är bra. Trots att de flesta vägar är torra kan vinterdäck ännu behövas i de norra delarna av landet.

Påsken medför ändringar i öppethållningstider

Affärerna beslutar själva om sina öppethållningstider, men det lönar sig att kolla på butikernas egna nätsidor hur de håller öppet.

Alko är öppet till klockan 21 i dag på torsdagen och till klockan 18 på lördagen I övrigt är Alko stängt och öppnar igen på tisdag.

Posten är öppen som vanligt under skärtorsdagen med håller sedan stängt till och med måndag. Helsingfors huvudpost är undantagsvis öppen till klockan 16 på lördag.

Bankernas kontor är stängda under hela påsken och öppnar igen nästa tisdag.

Ändringar i buss- och tågtrafiken

Busstidtabellerna följer helgtidtabeller och Matkahuolto uppmanar resenärer att förhandsboka biljetter eftersom antalet passagerare ökar under påskhelgen.

Både när- och fjärrtågstrafiken påverkas av påsken. Under skärtorsdagen följer de fredagstidtabell och på långfredagen går de enligt söndagstidtabell. På annandag påsk följer tågtrafiken söndagstidtabell.

Enligt VR är tågen från Helsingfors till Uleåborg, Kuopio och Joensuu nästan fullbokade. Bussarna är även de nästan fullsatta. Ströplatser hittas ifall man har möjlighet att vara flexibel i sin avresa.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Pääsiäinen tietää poikkeuksia liikenteeseen ja aukioloihin - katso muutokset täältä.

Läs mera:

Påsken blir varm och torr - meteorologen varnar för gräsbrand

Det är mestadels klart och uppehållsväder i hela landet under hela helgen. Från torsdag till fredag kan det bli upp till 16-17 grader varmt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes