Hoppa till huvudinnehåll

Matti Koivurinta kastas ut ur den stiftelse han själv grundat

Rettigska palatset i Åbo.
Rettigska palatset i Åbo. Rettigska palatset i Åbo. Bild: Yle/Taisto Lapila Rettigska palatset,Åbo,Aboa Vetus & Ars Nova,MOT

Åbo hovrätt har beslutat att kommerserådet Matti Koivurinta avsätts som styrelsemedlem i Matti Koivurinta-stiftelsen.

Det var Patent- och registerstyrelsen som krävde att både Matti Koivurinta och hans brorson Juha Koivurinta skulle avsättas.

Orsaken är att Matti Koivurinta-stiftelsen i Åbo varit en nagel i ögat för myndigheten i flera års tid.

En flera år lång polisutredning kring hur stiftelsens medel använts avslutades med att åtalen i fjol lades ner.

Kauppaneuvos Matti Koivurinta, taustalla turkulainen Rettigin palatsi.
Matti Koivurinta. Kauppaneuvos Matti Koivurinta, taustalla turkulainen Rettigin palatsi. Bild: Yle/Taisto Lapila Rettigska palatset,Åbo,stiftelser,MOT

Kommerserådet Matti Koivurinta fortsätter bo kvar i festvåningen i Rettigska palatset, precis som tidigare. Den av honom grundade stiftelsen äger palatset som inrymmer museet Aboa Vetus & Ars Nova.

Långvarigt arbete att försöka avsätta Koivurinta

- De på PRS är fullständiga idioter. De fattar ingenting om pengar, de fattar ingenting om affärsverksamhet och ingenting överhuvudtaget, sade Koivurintas advokat Arttu Laaksonen i höstas till Yle.

I Patent- och registerstyrelsen anser man att Matti Koivurintas sätt att verka inom stiftelsen varit så grovt att PRS år 2016 ansökte om att få avsätta honom och hans brorson Juha Koivurinta.

Enligt PRS har Matti och Juha systematiskt låtit bli att delta i stiftelsens styrelsemöten och på så vis sett till att stiftelsen inte kunnat sköta sina uppgifter.

Åbo tingsrätt avsatte Juha Koivurinta ur stiftelsestyrelsen hösten 2017, men Matti Koivurinta fick sitta kvar.

Det beslutet överklagades och nu beslutade Åbo hovrätt att avsätta också Matti Koivurinta. Besultet ska verkställas omdelbart, fastän det ännu kan överklagas.

Matti Koivurinta-stiftelsen grundades år 1987 av Matti Koivurinta.

Läs mera:

Övervakande myndigheten vill kasta ut Matti Koivurinta ur stiftelsen som han grundat – advokaten idiotstämplar Patent- och registerstyrelsen

Patent- och registerstyrelsen vill ha rätt till att avsätta en styrelsemedlem eller hela styrelsen som leder en stiftelse. I nuläget måste PRS föra varje mål till tingsrätten för behandling. Saken är aktuell i Åbo där Matti Koivurinta-stiftelsen varit en nagel i ögat för myndigheten i flera års tid.

Läs också