Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fara för lågt valdeltagande i EU-valet, Finland är bättre på pressfrihet igen och matbutikerna har brist på inhemskt fårkött

Ett får på Norrbro gård i Närpes.
Ett får på Norrbro gård i Närpes. Bild: Yle/Joni Kyheröinen får,norrbro gård

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

I EU-valet riskerar valdeltagandet att bli lågt i Finland, bedömer statsvetaren Lauri Karvonen. Orsaken till det är att partierna prioriterar förhandlingarna om en ny regering framom att föra valkampanj, vilket kan göra kampanjen lam. Senast i dag ska partierna anmäla kandidater till valet.

Finland har blivit bättre på pressfrihet igen. På den rankinglista som organisationen Reportrar utan gränser publicerar årligen har landet klättrat från fjärde till andra plats. Tidigare har Finland toppat listan, men händelser för några år sedan försämrade placeringen.

Det råder brist på inhemskt lammkött och fårkött inför påsk. Det finns mer av varan än vad som kommer till matbutikerna i landet. Slakterierna hinner inte hantera allt kött och en del av det exporteras i stället till Sverige.

På Madeira har 29 tyska turister omkommit i en trafikolycka då deras buss körde av vägen och störtade ner längs en sluttning innan den kraschade in i ett hus. Olyckan skedde på onsdagskvällen. Utöver dödsoffren har 21 personer skadats.

I eftermiddag sätter påsktrafiken igång, livligast väntas den vara mellan klockan 12 och 19. Returtrafiken kulminerar på måndag. Påskvädret ser ut att bli soligt och varmt i hela Svenskfinland.

Dagens väder

Mestadels klart och uppehåll. Dagens högsta temperatur är 11-17 grader, i norr 3-10 grader. Svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes