Hoppa till huvudinnehåll

Stabil ekonomi i Österbotten – men allt svårare brist på arbetskraft oroar företagsledarna

Mies istuu työtuolissa ja kirjoittaa muistiinpanoa
Brist på kompetent arbetskraft bromsar nu tillväxten vid hälften av de österbottniska företagen, visar barometer. Mies istuu työtuolissa ja kirjoittaa muistiinpanoa Bild: Image Source/All Over Press vuxna,professur,hane,man,Business,sittande,inomhusmiljö,företagare

Brist på kompetent arbetskraft bromsar nu tillväxten vid hälften av de österbottniska företagen. Det visar en konjunkturbarometer som Österbottens handelskammare genomfört i april.

Läget på företagsfältet i Österbotten och Mellersta Österbotten är ändå mestadels stabilt.

Enligt Österbottens handelskammares konjunkturbarometer Business Panel som genomfördes bland medlemsföretagen i början av april månad har det skett endast små förändringar i indikatorerna sedan den förra mätningen, som gjordes i november.

- Någon befarad krasch eller någon svacka märks inte av, skriver handelskammaren i ett pressmeddelande.

Bristen på arbetskraft förvärras

Den största förändringen har skett i rekryteringsutsikterna för de närmaste månaderna. Det här beror främst på att antalet företag som har för avsikt att säga upp anställda har minskat.

Brist på arbetskraft har redan i ett par års tid varit ett problem för många av de österbottniska landskapens företag har ändå förvärrats ytterligare.

Hälften av alla företag rapporterar nu att arbetskraftsbristen bromsar tillväxten. Siffran i november 2018 var 46 procent.

Värst drabbad är industrin. Inom industriföretagen uppges bristen på kunnig arbetskraft utgöra ett problem för 54 procent av företagen.

Nästan lika illa är läget inom servicebranschen. Där bromsas tillväxten för 52 procent av företagen.