Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö slår ett slag för mera inhemsk smartfisk och inleder grillsäsongen med medelhavssinspirerad braxen

Grillad braxen med salsasås på ett fat
Grillad braxen med salsasås på ett fat Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,grillning,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

80 % av den fisk vi äter är importerad, största delen av det är norsk lax. Det finns alltså stor potential att öka den inhemska fiskkonsumtionen.

Genom att äta braxen och annan inhemsk fisk stöder du inte bara lokala fiskare utan bidrar samtidigt till att få bort näringsämnen ur havet. Lokalt fångad fisk har också ett minimalt klimatavtryck.

Två klart fjällade braxen på ett fat
Två klart fjällade braxen på ett fat Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,grillning

Strömsös braxenrätt är inspirerad av en medelhavsservering där helgrillad fisk ofta serveras med goda tillbehör. Sauce vierge är en syrlig klassisk kall sås som här samsas med sötpotatiscréme.

Hela härligheten tillreds vid grillen och rekommenderas varmt för dig som vill komma med något nytt och överraskande på grillfronten.

Medelhavsgrillad braxen med sauce vierge och glödbakad sötpotatiscréme

Ingredienser 4 pers:

  • 1 stor braxen, ca 2kg
  • olivolja
  • salt
  • citron

Gör så här:

  1. Fjälla fisken och gnugga in den med salt.
  2. Lättast fjällar du en stor braxen i ett stort fat fyllt med vatten med en sked eller kniv med tunt blad. Då har du inte fjällen utspridda överallt.

  3. Smörj in fisken med lite olja och grilla den sedan tills den släpper från benet (ca 10 minuter per sida).
  4. Braxen är färdig när fenan lossnar från fisken.
  5. Braxen på grillen
    Braxen på grillen Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,grillning,Strömsö (tv-program)
  6. Grilla citronen och pressa citronsaft över fisken i slutskedet av grillningen.

En stor braxen har stora ben som är lätta att plocka bort. Börja med att “skala av” köttet från magbenen. Ät också gärna skinnet, det har mycket smak.

Fiskben från braxen på en skärbräda
Fiskben från braxen på en skärbräda Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),braxen,recept

Sauce vierge

En skål med sauce vierge
En skål med sauce vierge Bild: YLE/Carina Ahlskog salsa,läkemedelsordinationer,Strömsö (tv-program)

Ingredienser:

  • 1 röd paprika, rostad, skalad, tärnad
  • 1 bifftomat, skalad, urkärnad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 kruka persilja, grovskuren
  • 1 kruka basilika, grovskuren
  • 1 dl olivolja, extra virgin
  • 1 nypa havssalt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Rosta paprikan och tomaterna på grillen.
  2. Låt paprikan och tomaterna svalna.
  3. Skala paprikan och tärna den.
  4. Skala, kärna ur och tärna tomaten.
  5. Skär övriga grönsaker och örter fint.
  6. Blanda alltsammans och slå på en god, mild olivolja.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Glödbakad sötpotatiscréme

En gryta med batatmos på ett bord
En gryta med batatmos på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog Sötpotatis,recept,Strömsö (tv-program)

Det här är världens lättaste potatisgarnityr. Samtidigt som man grillar stoppar man ner en sötpotatis i kolen eller på gasgrillen.

Ingredienser:

  • 6 sötpotatisar
  • 200 gram smör
  • saften från en citron
  • salt och peppar
  • Gör så här:

    1. Tvätta sötpotatisen och baka den på grillen direkt på glöden tills den är mjuk i ca 30 minuter.
    2. Gröp ur sötpotatisen medan den är varm och blanda den med smöret, smaka av med citron, salt och peppar.
    Portion med grillad braxen och sötpotatiscreme
    Portion med grillad braxen och sötpotatiscreme Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,recept,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,Sötpotatis

    Läs också

    Recept

    Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

    Nyligen publicerat - Recept