Hoppa till huvudinnehåll

Terjärvbor upprörda över förslag om att stänga vårdcentralen: "Vi har långt till alla ställen, vårdcentralen borde få finnas här i byn"

En medelålders man står på en parkeringsplats. Han är skallig med en liten skäggstubb.
Att bli utan vårdcentral låter inte bra, säger Terjärvbon Marcus Skullbacka. En medelålders man står på en parkeringsplats. Han är skallig med en liten skäggstubb. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Terjärv,Kronoby,man,marcus skullbacka

Terjärvbor kan få tiotals kilometer till närmaste läkarmottagning. Det är något som inte faller den lokala befolkningen i smaken.

Samkommunen Soite måste spara mer än 14 miljoner euro de närmsta tre åren. I sparprogrammet ingår att Terjärv vårdcentral i Kronoby läggs ner.

En röd tegelbyggnad. Några bilar står utanför.
Terjärv hälsocentral En röd tegelbyggnad. Några bilar står utanför. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Terjärv,Kronoby,hälsocentraler,vårdcentral,terjärv hälsocentral

Planen är att läkarmottagningen skulle finnas i Kronoby kommundel och rådgivningsmottagningen i Nedervetil. Bäddavdelningen skulle dock bli kvar i Terjärv som köptjänst.

Många Terjärvbor är upprörda över förslaget.

- Inte skulle jag säga att jag direkt ställer mig positiv till det. I allvarliga fall om man fort behöver få vård, så är det långt till Kronoby, säger Christian Hansson.

En man i 30-årsåldern står på en gård. Han har medellångt mörkt hår och en tjock mustasch.
Christian Hansson En man i 30-årsåldern står på en gård. Han har medellångt mörkt hår och en tjock mustasch. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Terjärv,Kronoby,man,christian hansson

- Inte tycker jag det är någon bra idé. Man får fråga sig om det sparas på rätta ställen, säger i sin tur Britt-Marie Högnabba.

- Det låter inte bra. Som Terjärvbor har vi långt till alla ställen, därför tycker jag det borde få finnas här i byn, konstaterar Marcus Skullbacka.

Tiotals kilometer till Kronoby

Från Terjärv vårdcentral är det 36 kilometer till Kronoby hälsocentral. En sträcka som man skulle vara tvungen att åka ifall förslaget går igenom.

- Nog måste man väl till Kronoby då, inte finns det något annat alternativ, säger Linda-Maria Lemponen.

- Man måste ju, men jag skulle inte vilja ge bort det här, konstaterar Tuula Granvik.

- Jag tycker de ska stänga i Kronoby. Vi är längst bort från sjukhuset, de är mycket närmare sjukhuset där, säger i sin tur en äldre dam som vill vara anonym.

Helen Forsbacka har jobbat som sjukskötare och tycker att hälsocentralen i Terjärv är mycket funktionell. Hon ser det som problematiskt ifall vårdcentralen försvinner från byn, speciellt för de svenskspråkiga.

En äldre dam med röd tröja står på en asfalterad gårdsplan. Hon har medellångt mörkt hår och glasögon.
Helen Forsbacka En äldre dam med röd tröja står på en asfalterad gårdsplan. Hon har medellångt mörkt hår och glasögon. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Terjärv,Kronoby,kvinna,helen forsbacka

- De som pratar finska kan ju fara vart som helst egentligen. De yngre talar finska och svenska, men de äldre får det svårt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten