Hoppa till huvudinnehåll

Tränarens hyllning efter Tottenhams högdramatiska och historiska avancemang i Champions League: ”Spelarna är alla hjältar”

Mauricio Pochettino firar med Fernando Llorente och Son Heung-Min.
Mauricio Pochettino firar med Fernando Llorente och Son Heung-Min. Mauricio Pochettino firar med Fernando Llorente och Son Heung-Min. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tottenham Hotspur FC,Mauricio Pochettino,Fernando Llorente,Son Heung-Min

Det blev en match för historieböckerna. Med en biljett till semifinalerna i Champions League på spel såg Tottenham och Manchester City till att fixa fram en klassiker. Slutresultatet: 4–3 – efter flera dramatiska vändningar.

Det blev allt annat än händelsefattigt i Manchester på onsdagskvällen. Efter elva spelade minuter stod det redan 2–2 på tavlan.

Efter 90 spelade minuter stod det 4–3 till hemmalaget City.

Men det var Tottenham som avancerade till sin första semifinal någonsin i Champions League.

– Otroligt, summerar Tottenhams chefstränare Mauricio Pochettino för BBC efteråt.

Otroligt är bara förnamnet. Efter blixtmålen av Raheem Sterling, Bernardo Silva och Son Heung-Min – den första gången i turneringens historia som en match bjudit på fyra mål under matchens elva första minuter – fortsatte det offensiva fyrverkeriet.

"Grymt"

Tio minuter efter Silvas 2–2-kvittering steg Sterling fram igen och gav City ledningen. Med en halvtimme kvar av matchen utökade Sergio Agüero ledningen till 4–2.

Samtidigt fick City för första gången greppet om avancemanget. Det första mötet lagen emellan slutade 1–0 till Tottenham. Men glädjen blev kortvarad.

I den 73:e matchminuten styrde Fernando Llorente in bollen för Tottenham. Inte heller det utan dramatik. Målet videogranskades nämligen efteråt efter misstankar om hands – men fick stå.

Med kniven mot strupen lyckades City ännu panga in bollen i tilläggsminuterna men videodomarna fick igen granska fullträffen. Den här gången blev målet bortdömt. Agüero stod i offside.

– Grymt. Men något som vi måste acceptera, summerar City-lotsen Pep Guardiola efteråt.

– Jag är oerhört stolt över spelarna och våra fans. Jag har aldrig hört lika mycket ljud från läktarna som i dag. Men tyvärr är fotbollen oförutsägbar, fortsätter han.

"Understöder användningen av VAR, men..."

Frågar man Guardiola borde den avgörande 4–3-fullträffen inte ha godkänts.

– Jag understöder användningen av VAR, men enligt de bilderna jag såg så tog bollen i Fernandos hand. Men kanske domaren såg något annat, säger han diplomatiskt.

Pochettino var lyrisk.

– Jag är så lycklig, så stolt. Mina spelare är alla hjältar för att uppnå det här. Allt vände så många gånger under matchen. Det gick från massiv besvikelse till något helt annat, säger tränaren.

– Det här är orsaken till att vi älskar fotboll. Vi visade enorm karaktär. En otrolig match, sammanfattar han.

I semifinalen ställs Tottenham mot Ajax, som sensationellt slog ut Juventus i kvartsfinalen. Liverpool – som slog Porto med 4–1 på onsdagskvällen – ställs i sin tur mot Barcelona.