Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Sibbo vill hjälpa äldre - Uppdrag Z smider goda planer

Idémöte i ett kök.
En del av Uppdrag Z brainstormar: Bodil Weckström, Elisabeth Eriksson, Nicholas Pousar och John Sundström. Idémöte i ett kök. Bild: Yle/Mikael Kokkola personer,möten,Bodil Weckström

Unga träffas i Nickby och lär sig samarbete och vardagsfärdigheter tillsammans med Marthaförbundet. Dessutom planerar de Uppdrag Z.

Över frukostbordet flyger idéer, tankar, små skämt och hugskott kors och tvärs. Uppdrag Z har samlats till en första träff i ungdomstjänsternas kansli. Morgonmålet börjar sakta glida över till en tidig brunch.

Mot slutet av mötet har Nicholas Pousar och John Sundström tid för en kort sammanfattning.

- Jag tycker vårt första möte var riktigt bra. Vi brainstormade massor. Få se hur det blir, säger John Sundström. Ingenting är ännu hugget i sten, då vi ännu håller på och funderar.

Också Nicholas Pousar tycker att gruppen har kommit bra i gång.

- Det var ett bra möte. Vi fick mycket med tankar. Att stöda äldreomsorgen tror jag att är en bar idé för vår kampanj, säger han.

Ett bord fullt med papper och mat.
Ett bord fullt med papper och mat. Bild: Yle/Mikael Kokkola personer,möten,Uppdrag Z

Varje träff under Uppdrag Z räcker fyra timmar och gruppen kommer ännu att träffas sju gånger.

Uppdrag Z är ett projekt som har skapats av Marthaförbundet, Marttaliitto, Taito, och Maa- ja kotitalousnaiset. Målet är att stärka ungdomars självförtroende och att ge dem verktyg för vardagen. I Svenskfinland genomförs fyra uppdrag under våren.

- Jag kom med för att jag gillar att hjälpa människor. De äldre vet så mycket mer än vad vi unga ännu vet, säger John Sundström.

I Nicholas Pousars fall var det specialungdomsarbetaren Bodil Weckström som fick honom att komma med.

- Hon berättade om kursen för mig och jag kom för att titta på vad det här går ut på. Jag kommer också nästa gång för att se hur våra planer framskrider.

Elisabeth Eriksson.
Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. Elisabeth Eriksson. Bild: Yle/Mikael Kokkola personer,möten,Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare vid Finlands svenska marthaförbund

Balkongodling, jordgubbar, skivråd, bingo och vad som helst - hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet försöker hålla koll på alla idéer. Den första träffen kring Uppdrag Z var kreativ tycker hon.

- Gruppen var trevlig och kom med många idéer. Jag tror att det här samarbetet blir jättebra, att samarbeta är en sak som vi också övar oss på här, säger Elisabeth Eriksson.

Till nästa träff kommer ännu några unga till att möta upp.

- Varje gång vi träffas får vi med vardagsfärdigheter. Vi lagar lunch och övar oss på att samarbeta. Vi går också ut i byn och gör olika saker och så har vi hela tiden vårt uppdrag i tankarna.

Av allt att döma kommer ett äldreboende i Nickby att i början av juni råka ut för ett stimulerande besök av Uppdrag Z.

Hör mer om Uddrag Z i vår podd.

Läs också