Hoppa till huvudinnehåll

USA-kännare: "Trump är oskyldig - fast verkligheten är någonting annat"

Donald Trump förklarar sig oskyldig 18.4.2019
Donald Trump förklarar sig oskyldig 18.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump presidential campaign, 2016,USA,Donald Trump,Rysslands inblandning i presidentvalet i USA 2016

USA-kännaren Andreas Elfving kommenterar specialutredare Robert Muellers rapport där det sägs att varken president Donald Trumps valkampanj eller någon annan amerikan medvetet haft något samröre med Ryssland i samband med presidentvalet i USA 2016.

I Muellers rapport slås det däremot nog fast att Ryssland hade för avsikt att blanda sig i presidentvalet.

Ska vi tro på att president Trump inte hade något att göra med Rysslands inblandning i valet?

- Det här hävdar justitieminister William Barr - men efter att ha tittat på rapporten så ska man nog vara ganska "kreativ" i sina tolkningar för att komma till den slutsatsen. Det här skådespelet vi ser nu känns nog ganska märkligt.

Andreas Elfving
Andreas Elfving Andreas Elfving Bild: Yle Andreas Elfving

Vad är det mest iögonenfallande i rapporten?

- Det finns ganska mycket överstreckat i rapporten - och censurerat - vilket förstås är speciellt.

- Å andra sidan så är det här en väldigt välskriven och spännande rapport. Det kommer att finnas väldigt mycket för oss alla att bita i, och väldigt många detaljer kommer att lyftas fram i offentligheten. Det var en spännande läsning!

Vad är svärtat i rapporten?

- Man har valt att svärta saker som gäller pågående undersökningar. Vi ska komma ihåg att 37 människor redan har åtalats på basis av den här rapporten. Flera undersökningar pågår fortfarande, och för att inte påverka de undersökningarna så har man svärtat vissa saker. Man har också valt att lämna bort namn på människor som är oskyldiga men som ändå har intervjuats och som nämns.

- Men man kommer nog att ifrågasätta vissa saker som har svärtats. Vi vet ju inte direkt vad som står bakom det svarta. Där står en liten förklaring till varför något är borttaget men i övrigt måste man bara fantisera.

Vad blir följderna av att den här rapporten har publicerats?

- Följderna blir stora i amerikansk politik. Jag tror att det var ganska planerat: Vi har ju skärtorsdag i dag - och nu kommer påsken och då ska man tänka på annat så att säga. Men det här kommer ju nog inte på något sätt att försvinna.

- Nu kommer demokraterna i representanthuset att kunna inleda undersökningar och kalla in vittnen till förhör med hjälp av den här rapporten och den stora mängd detaljer som finns där.

- Också Robert Mueller som har författat rapporten kommer att kallas in till förhör i representanthuset och det blir garanterat "bra tv"!

Varför är det viktigt att den här rapporten är offentlig?

- Offentlighetsprincipen är väldigt stark i USA. Man tycker inte om att hemlighålla saker. Och nu får skattebetalarna se vad de har betalat för. Det har varit en dyr och ganska långvarig (tvåårig) process. Det är viktigt att alla får se vad man har kommit fram till.

Du har konstaterat att Trump har marknadsfört den här lanseringen väldigt skickligt. Vad menar du med det?

- Jag tycker att det är väldigt speciellt gjort. Trump marknadsförde också den presskonferens som justitieminister William Barr höll i morse, och uppmanade alla att titta på den. Då kunde man vänta sig att det skulle komma någonting som var fördelaktigt för Trump.

- Trump har smutskastat rapporten och processen väldigt länge. Nu har det kulminerat i det som vi sett i dag, och han försöker nu säga att den här rapporten friar honom helt och hållet. Och den historien ska nu berättas! Och det är faktiskt det som hittills har varit den berättelse som medierna har förmedlat: Den här rapporten visar att Trump var oskyldig till det han anklagades för.

- Fast verkligheten nog är en helt annan - om man läser rapporten.

Susanna Sjöstedt intervjuade USA-kännaren Andreas Elfving i Tv-Nytt 18.4.2019 kl. 19.30

Läs mera:

Robert Muellers rapport: "No collusion" - inget amerikanskt samarbete med Ryssland

Specialutredaren Robert Muellers rapport om ryska försök att påverka presidentvalet 2016 i USA har offentliggjorts. Enligt rapporten fanns det "no collusion" - inget hemligt samförstånd mellan Trumpkampanjen och den ryska regeringens hackare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes