Hoppa till huvudinnehåll

Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

Vilda på födelsedagskalas
I det första avsnittet ordnar Vilda (Sofia Sittnikow) födelsedagskalas. Vilda på födelsedagskalas Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,sofia sittnikow

Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska barn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

- Våra finlandssvenska barn behöver dramaserier och annat innehåll på sitt eget modersmål som stöd i vardagen, serier de kan identifiera sig med, ord och uttryck de känner igen, högtider som firas på samma sätt som hemma hos dem, föräldrar som handlar bekant, och igenkännbar kultur, säger ansvariga producenten Mikaela Sonck.

Tandfen kombinerar drama och fakta

Tandfen Briljant bor i en tandateljé på Pikulitengatan 1. För att komma ner till tandateljén åker man genom en magisk tunnel och dimper ner i en korridor med två dörrar.

Tandfen Briljant (Ole Øwre) med en jättestor tandborse och Gottis (Julia Korander)
Tandfen Briljant (Ole Øwre) och Gottis (Julia Korander). Tandfen Briljant (Ole Øwre) med en jättestor tandborse och Gottis (Julia Korander) Bild: Parad Media Buu-klubben,julia korander

I tandateljén finns det tänder i ur och i skur. Tandfen Briljant har en faktastund och får uppdrag av sin tandtapparmanick som alltid piper till då ett barn håller på att tappa en tand.

- I dramaserien Tandfen får barnen möta andra finlandssvenska barn, barn som tappat sina första tänder liksom de själva kanske redan gjort - eller ska göra. Tandfen råkar dessutom ut för ett tandtroll, vilket gör serien extra spännande, berättar Sonck.

Tandfen visas i BUU-klubben på Yle Fem och finns också på Barnens Arena.

Vilda - som ur tittarens eget liv

Den 18 april 2019 är det världspremiär för serien Vilda - i BUU-klubben och på Barnens Arena förstås.

Vilda är 5 år och bor tillsammans med sin pappa. När man är fem år gammal är det mycket som är nytt och spännande, som att besöka tandläkaren, sova över hos sin bästa kompis eller ordna ett födelsedagskalas.

Pappan (Peter Kanerva) tröstar Vilda (Sofia Sittnikow) som mår illa.
Det är läskigt att må illa, men pappa (Peter Kanerva) tröstar. Pappan (Peter Kanerva) tröstar Vilda (Sofia Sittnikow) som mår illa. Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,Peter Kanerva,sofia sittnikow

När Vilda ställs inför nya situationer kan hon känna sig lite ängslig och orolig men ofta löser hon utmaningarna på egna kreativa sätt som stärker hennes självförtroende.

Vilda bor med sin pappa i en helt vanlig lägenhet i en större stad i Svenskfinland.

- Jag tror att våra tittare kommer att identifiera sig starkt med Vilda. Det finns en massa grejer som tittaren känner igen. Inte minst de vardagliga situationerna, som ändå leder till spännande händelseförlopp, säger BUU-klubbens innehållsproducent Jan-Ulrik Lindberg.

- Våra serier ska fungera som barnens språkrör. Genom våra finlandssvenska serier får barnen en röst! Eftersom ingen annan i världen producerar barninnehåll på just finlandssvenska är det här en av Yles viktigaste uppgifter, säger Mikaela Sonck.

Vilda lägger en tårtbit in en väska.
Vilda har påhittiga lösningar på det mesta. Vilda lägger en tårtbit in en väska. Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,vilda

Vilda produceras av produktionsbolaget Moilo medan Tandfen produceras av Parad Media.

Förutom Vilda och Tandfen finns det givetvis mycket annat finlandssvenskt innehåll i BUU-klubben: studiodelarna med de älskade BUU-programledarna, Yles egna klassiker som Bärtil, Hittehatt, Superhjälparna och Strumphittarna, och många internationella serier som dubbats på finlandssvenska.

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Barn

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Valter & Asta: Finalist i MGP 2019

  Valter Klockars och Asta Sharma är finalister i MGP.

  Duon Valter Klockars och Asta Sharma hör till de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Walter: Finalist i MGP 2019

  Walter Wilkman är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Walter Wilkman är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.