Hoppa till huvudinnehåll

Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

Vilda på födelsedagskalas
I det första avsnittet ordnar Vilda (Sofia Sittnikow) födelsedagskalas. Vilda på födelsedagskalas Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,sofia sittnikow

Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska barn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

- Våra finlandssvenska barn behöver dramaserier och annat innehåll på sitt eget modersmål som stöd i vardagen, serier de kan identifiera sig med, ord och uttryck de känner igen, högtider som firas på samma sätt som hemma hos dem, föräldrar som handlar bekant, och igenkännbar kultur, säger ansvariga producenten Mikaela Sonck.

Tandfen kombinerar drama och fakta

Tandfen Briljant bor i en tandateljé på Pikulitengatan 1. För att komma ner till tandateljén åker man genom en magisk tunnel och dimper ner i en korridor med två dörrar.

Tandfen Briljant (Ole Øwre) med en jättestor tandborse och Gottis (Julia Korander)
Tandfen Briljant (Ole Øwre) och Gottis (Julia Korander). Tandfen Briljant (Ole Øwre) med en jättestor tandborse och Gottis (Julia Korander) Bild: Parad Media Buu-klubben,julia korander

I tandateljén finns det tänder i ur och i skur. Tandfen Briljant har en faktastund och får uppdrag av sin tandtapparmanick som alltid piper till då ett barn håller på att tappa en tand.

- I dramaserien Tandfen får barnen möta andra finlandssvenska barn, barn som tappat sina första tänder liksom de själva kanske redan gjort - eller ska göra. Tandfen råkar dessutom ut för ett tandtroll, vilket gör serien extra spännande, berättar Sonck.

Tandfen visas i BUU-klubben på Yle Fem och finns också på Barnens Arena.

Vilda - som ur tittarens eget liv

Den 18 april 2019 är det världspremiär för serien Vilda - i BUU-klubben och på Barnens Arena förstås.

Vilda är 5 år och bor tillsammans med sin pappa. När man är fem år gammal är det mycket som är nytt och spännande, som att besöka tandläkaren, sova över hos sin bästa kompis eller ordna ett födelsedagskalas.

Pappan (Peter Kanerva) tröstar Vilda (Sofia Sittnikow) som mår illa.
Det är läskigt att må illa, men pappa (Peter Kanerva) tröstar. Pappan (Peter Kanerva) tröstar Vilda (Sofia Sittnikow) som mår illa. Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,Peter Kanerva,sofia sittnikow

När Vilda ställs inför nya situationer kan hon känna sig lite ängslig och orolig men ofta löser hon utmaningarna på egna kreativa sätt som stärker hennes självförtroende.

Vilda bor med sin pappa i en helt vanlig lägenhet i en större stad i Svenskfinland.

- Jag tror att våra tittare kommer att identifiera sig starkt med Vilda. Det finns en massa grejer som tittaren känner igen. Inte minst de vardagliga situationerna, som ändå leder till spännande händelseförlopp, säger BUU-klubbens innehållsproducent Jan-Ulrik Lindberg.

- Våra serier ska fungera som barnens språkrör. Genom våra finlandssvenska serier får barnen en röst! Eftersom ingen annan i världen producerar barninnehåll på just finlandssvenska är det här en av Yles viktigaste uppgifter, säger Mikaela Sonck.

Vilda lägger en tårtbit in en väska.
Vilda har påhittiga lösningar på det mesta. Vilda lägger en tårtbit in en väska. Bild: Anton Tevajärvi Buu-klubben,vilda

Vilda produceras av produktionsbolaget Moilo medan Tandfen produceras av Parad Media.

Förutom Vilda och Tandfen finns det givetvis mycket annat finlandssvenskt innehåll i BUU-klubben: studiodelarna med de älskade BUU-programledarna, Yles egna klassiker som Bärtil, Hittehatt, Superhjälparna och Strumphittarna, och många internationella serier som dubbats på finlandssvenska.

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.