Hoppa till huvudinnehåll

Full fart i Vasa saluhall inför påskhelgen: "Lamm är överlägset mest populärt"

En man skär upp ett lamm bakom en köttdisk.
Joakim Sandelin jobbar vid köttdisken. En man skär upp ett lamm bakom en köttdisk. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Vasa,Vasa saluhall,påsk,Lammkött

Brasor och häxor i all ära, men vad vore väl påsken utan all god mat? I veckan sökte sig många till Vasa saluhall för att handla det allra sista till påskbordet.

För många är lammkött ett naturligt inslag i påsktider, och det var därför ingen överraskning att just köttdisken var särskilt välbesökt inför helgen.

- Över påsk är lamm i alla olika former överlägset mest populärt, säger Joakim Sandelin, som jobbar vid H. Löwmarks köttdisk i saluhallen.

Stekar, bog, malet kött, racks, kotletter, lammfärsbiffar. Ja, det går att variera lammköttet på många olika sätt. Joakim Sandelin ser en trend i att antalet nya lammrätter ökar varje år, inte minst i takt med att kändiskockar och andra influencers sprider sin magi i sociala medier.

- Lamm blir allt populärare. Tidigare kastade man oftast bara sin stek i ugnen, men tack vare digitaliseringen finns det nu mängder av olika rätter och varianter att välja på.

En kvinna står mitt i bild framför en köttdisk.
Tina Ura tycker lamm hör hemma på påskbordet. En kvinna står mitt i bild framför en köttdisk. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Vasa,Vasa saluhall,påsk,Lammkött

En som besökte saluhallen för att köpa just lamm var Vasabon Tina Ura.

- Jag äter inte lamm annat än på påsken. Så det gör ju att det blir lite speciellt och högtidligt. Men memma och påskägg är också gott, säger hon.

En delikatess som inte passar alla

Traditionsenligt och populärt - men lamm faller ändå inte alla i smaken.

En man sitter ner och ler in i kameran
Henrik Skytte gillar memma. En man sitter ner och ler in i kameran Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Vasa,Vasa saluhall,påsk

Saluhallsbesökaren Henrik Skytte är en av dem som väljer att inte äta lamm på påsk.

- Vi har inte så starka traditioner när det gäller mat. Det brukar bli memma, men inte så mycket mer, säger han och avslutar:

- Lammen får gärna springa i hagen för min del.

Läs också