Hoppa till huvudinnehåll

Ingen klar segrare väntas i Spaniens parlamentsval

Oppositionsledaren Partido Populars ledare Pablo Casidas hoppas kunna samla högerväljarna bakom sig i valet.
Oppositionsledaren Partido Populars ledare Pablo Casidas hoppas kunna samla högerväljarna bakom sig i valet. Oppositionsledaren Partido Populars ledare Pablo Casidas hoppas kunna samla högerväljarna bakom sig i valet. Bild: EPA-EFE Partido Popular (Spanien),Spanien,Pablo Casado Blanco

Parlamentsvalet i Spanien ser inte ut att ge någon klar vinnare den här gången heller.

Premiärminister Pedro Sanchez minoritetsregering utlyste nyval efter att parlamentet förkastat regeringens budgetförslag.

Det regerande socialistpartiet PSOE kommer med största sannolikhet att vinna valet, men partiet kommer inte att få egen majoritet.

Liksom i Finland har partikartan i Spanien splittrats. Tidigare kampade PSOE och högerpartiet PP om makten, men idag finns det fem spelare på planen.

Ytterhögern växer

Den nyaste aktören, ytterhögerpartiet Vox, klättrar i enkäterna, främst på bekostnad av det korruptionsdrabbade traditionella högerpartiet Partido Popular.

Mitten-högerpartiet Ciudados är också med och kämpar om högerrösterna.

På vänstersidan utmanas socialisterna av vänsterpartiet Podemos.

Spaiens premiärminister Pedro Sanchez talar till väljare i Madrid
PSOE-ledaren premiärminister Pedro Sanchez talar till väljare i Madrid Spaiens premiärminister Pedro Sanchez talar till väljare i Madrid Bild: EPA-EFE Spanien,Spanska socialistiska arbetarpartiet,Pedro Sánchez Pérez-Castejón

PSOE:s ledare premiärminister Pedro Sanchez har under valkampanjen strävat efter att splittra högerrösterna. Tre medelstora högerpartier är enklare att spela ut än ett stort parti.

Samtidigt mobiliserar han de egna väljarna med att varna för en regering bestående av höger och ytterhögerpartier.

‒ Om de tre högerpartierna tar makten efter valet så är det garanterat att det blir territoriella konfrontationer. Korruptionen kommer att återvända, liksom nedskärningarna och försämringarna av välfärden, sade Sanchez då han inledde PSOE:s valkampanj.

Splittrad höger

Högern är verkligen splittrad. Om man ser på opinionskurvorna speglas Vox stigande kurva av PP:s och Ciudados sjunkande kurvor.

Det spanska valsystemet gynnar stora partier och PP kämpar hårt för att locka tillbaka sina tidigare anhängare.

‒ Det enda partiet som kan besegra Pedro Sanchez är Partido Popular. Mitten-högerpartierna kommer tillsammans att försvara författningen, sade PP:s partiordförande Pablo Casado.

‒ Vi har fler röster än separatisterna, kommunisterna och socialisterna, men vi har färre mandat eftersom vår röstandel är splittrad, tillade han.

Men det är oklart om högerväljarna kommer att lyssna på honom.

Skakar av sig Franco

Ytterhögern har av historiska skäl länge haft svårt att samla röster i Spanien. Minnena från Franco-diktaturen har varit ett stort hinder för högerpopulistiska framgångar.

Samtidigt har PP lyckats samla merparten av den hårda högern på sin högerkant.

Ytterhögerpartiet Vox och dess ledare Santiago Abascal klättrar snabbt i enkäterna
Ytterhögerpartiet Vox och dess ledare Santiago Abascal klättrar snabbt i enkäterna Ytterhögerpartiet Vox och dess ledare Santiago Abascal klättrar snabbt i enkäterna Bild: EPA-EFE Spanien,Vox,Santiago Abascal Conde

Men nu verkar den europeiska högertrenden ha nått Spanien. Ytterhögerpartiet Vox, som grundades av tidigare PP-medlemmar, ser att gå från noll parlamentsledamöter till över 30.

Partiet väntas få minst 10 procent av rösterna.

Partiets budskap om hårda tag mot utbrytarregionen Katalonien och en hård migrationspolitik verkar locka väljarna på högerkanten.

‒ Jag brukade rösta på Partido Popular, men jag gör det aldrig igen eftersom de är förrädare. De förrådde Spanien, spanjorerna och polisen när de övergav dem i Katalonien, säger Vox-anhängaren JOSE ANTONIO CORRALES

Svår regeringsbildning

Enkäterna hittills tyder på att varken högern eller vänstern kommer att få en majoritet av parlamentets 350 platser. Regeringsbildaren kommer därför att tvingas vända sig till några av raden av lokala partier.

Men det försvåras av att de största lokalpartierna, den katalanska höger och vänstern, är i öppen konflikt med centralmakten.

Katalonien är också en av de stora valfrågorna. Ciudados och PP hotar att återinföra direkt kontroll från Madrid om separatisterna I Barcelona inte backar. Men det är oklart om det är möjligt enligt grundlagen.

Vox vill gå ännu längre och helt upphäva de olika lokala självstyrena och återcentralisera makten till Madrid.

PSOE vill i sin tur fortsätta som nu. Det vill säga att självständighet för Katalonien är uteslutet, men dörren är på glänt för ökat självstyre om de katalanska politikerna är villiga att förhandla.

Andra centrala valfrågor är arbetslösheten, pensionerna och beskattningen. Valet hålls den 28 april.

Källor: Reuters, El Pais, AFP