Hoppa till huvudinnehåll

Jac Karlsson vill störta Cocks från handbollstronen – utesluter inte spel med landslaget: “Jag har många år kvar som spelare”

Jac Karlsson, TTH Holstebro.
Jac Karlsson, TTH Holstebro. Bild: Team Tvis Holstebro Team Tvis Holstebro,tvis holstebro

Nästa säsong får BK-46 en efterlängtad förstärkning då Jac Karlsson återvänder till Karis. En landslagscomeback är också möjlig, liksom att han i framtiden skulle ta över som tränare i BK.

– Det är ett perfekt tillfälle att flytta hem, säger Jac Karlsson som har fått husbygget klart i Karis och vars son ska börja i skolan på hösten.

Även om tillfället är perfekt så fanns det även andra alternativ än BK-46 på bordet. Karlsson berättar att det fanns ett par klubbar i Danmark som visade intresse, och att Tyskland och Sverige också var möjliga destinationer efter att kontraktet i TTH Holstebro går ut.

– I och med att vi ändå skulle flytta från Holstebro så kom vi fram till att det är bäst att flytta hem, i stället för att åka och bo någon annanstans i ett par år och sedan flytta igen.

Att Karlsson skulle återvända till Finland och Karis är något som man talat om redan i några år. Det har också spekulerats om andra inhemska klubbar skulle försöka värva den skickliga spelfördelaren.

Då till exempel Andreas Rönnberg återvände till Finland var det först Riihimäki och en lite fetare lön som gällde innan det blev dags att återvända till Karis.

Enligt Karlsson har han ändå inte förhandlat med Cocks.

– Nej, ingenting, säger han.

Innan Karlsson skrev på det 1+1-åriga kontraktet med BK ville han ändå se till att han också skulle ha ett “vanligt jobb”, något som gick att ordna via klubben.

– Det är ju inte så att man i Finland tjänar så mycket pengar på handboll att man klarar sig utan jobb. Det viktigaste för mig var att få ett vanligt jobb först, och sen fick handbollen komma i efterhand.

Landslaget?

Huruvida den finländska handbollspubliken ska få se Karlsson i landslaget igen är också något som man talat om en hel del. Karlsson gjorde sina senaste matcher i den blåvita landslagströjan år 2013.

Efter det har man försökt locka honom tillbaka, men svaret har alltid varit nej. Ryggbekymmer var en av orsakerna, viljan att fokusera på klubblaget i Danmark en annan.

Jac Karlsson, landslaget 2010.
Jac Karlsson, landslaget 2010. Bild: Yle/Dan Gustafsson Finlands herrlandslag i handboll,jac karlsson

Från och med sommaren kommer Karlsson ändå att hålla till i Finland, och ryggen är också i skick. Är det alltså möjligt att landslaget skulle bli aktuellt igen efter en paus på flera år?

– Det har jag inte tänkt på. Jag har bara funderat på jobb och på flytten. Vi får ta det när jag kommer hem igen och allt annat är på plats först. Sedan får vi se hur det ser ut.

Landslaget är alltså inte uteslutet?

– Nej, nej, intygar Karlsson.

Spel med Rönnberg lockar

Karlsson berättar att han inte varit i kontakt med BK:s chefstränare Mikael Källman, men att han talat en hel del med gamla kompisen Andreas Rönnberg.

Rönnbergs förlängning med BK offentliggjordes dagen innan nyheten om Karlssons kontrakt.

– Jag har ringt honom ett par gånger och hört mig för lite om situationen med honom och BK. Vad han tänker och tycker om laget och sånt.

Andreas Rönnberg.
Andreas Rönnberg återvände till BK för tre år sedan. Andreas Rönnberg. Andreas Rönnberg,handboll,BK-46

– Jag måste passa på när han ännu håller ihop och se om jag kan få ett par år med honom, skrattar Karlsson som menar att det ska vara roligt att få spela med Rönnberg igen.

Det övriga laget känner han inte till lika bra.

– Jag har inte spelat i Finland på länge så jag känner inte de yngre spelarna i laget. Det blir nytt för mig. Jag har inte heller sett så många matcher i Finland.

Inte imponerad av Cocks

Så pass bra koll har Karlsson ändå att han vet hur styrkeförhållandena har sett ut under de senaste åren.

– Det handlar väl om de här fyra lagen: Cocks, Grani, Dicken och BK, räknar Karlsson upp.

Cocks som den här våren jagar redan sitt sjunde raka mästerskap har varit ett oöverkomligt hinder för resten av lagen i den inhemska ligan. Att störta Riihimäkitupparna från den finländska handbollstronen är ett självklart mål för Karlsson.

– Absolut! Man spelar ju alltid för att vinna och jag utgår från att alla i BK tänker likadant. Men GrIFK och Dicken kommer också att bli starka så det kan bli en spännande serie.

Den här säsongen spelade Cocks i Champions League som första finländska klubb någonsin, men Karlsson verkar inte särskilt imponerad.

– Jag har sett någon match i Champions League och tycker inte att de kom med något överraskande. Om vi får alla på benen så tror jag vi har en chans att slå dem.

Nico Rönnberg
Nico Rönnberg var Chamions League-gruppspelets vassaste målskytt. Nico Rönnberg Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks,handboll

Vid sidan av Cocks Champions League-äventyr har även Dicken spelat internationella matcher den här säsongen. Drumsölaget tog sig ända till kvartsfinal i Challenge cup, som är den tredje högsta klubblagsturneringen i Europa.

Men det här är inte heller något som en spelare med Karlssons CV tycker att är värt att skryta med.

– Det där med Dicken och Challenge cup säger nog inte någon här i Danmark så mycket, menar Karlsson som själv spelade i EHF-cupens kvartsfinal med Holstebro.

– Det pratas lite om ett namn, och det är Nico Rönnberg som har gjort många mål för Cocks. De fick ju nog några poäng men hade de fått lite fler så hade det talats mer om dem också. Som jag har sagt tidigare så finns det fyra finländska spelare på det där laget så det säger kanske inte så mycket om finländsk handboll.

Tränarkarriär i horisonten?

Innan det blir dags för Karlsson att flytta hem till Karis ska han ännu sätta sig på skolbänken i Danmark. Planen är att gå en tränarutbildning med tanke på tiden efter spelarkarriären.

– Utbildningsgraden motsvarar väl TS2 i Finland, systemet är lite annat här i Danmark. När man har spelat länge i danska ligan får man de första kurserna till godo.

– Det är bra att ha gått utbildningen ifall jag efter spelandet vill bli tränare. Men det är inget jag spekulerar med desto mera.

I Karis finns det ändå säkert många som redan har hunnit se Karlsson som en framtida tränare för stadens handbollsstolthet. Själv väljer han sina ord rätt så försiktigt.

– Jag tycker att jag har många år kvar som spelare. Om det blir intressant att bli tränare får jag se senare. Men jag ska i alla fall ha möjligheten att bli det i och med att jag ska gå utbildningen.

Det låter ändå som att hälsan, kroppen och formen är i så pass bra skick att Karlsson hellre talar om att spela än om att träna. Ryggbekymren som han led av för några år sedan har lättat.

– Det känns nog som att kroppen ska hålla. Ryggen är i skick igen och jag har inte haft något annat fel under åren utomlands. Det ser positivt ut, säger Karlsson som fyllde 33 år tidigare i april.

Hur självsäker är du med den egna formen, tror du att du att du kommer att vara ligans bästa spelare nästa år?

– Det beror ju på vad folk tycker att krävs av den bästa spelaren. Jag har ju inte varit den stora målgöraren under de senaste åren utan är mest den som styr upp spelet och är hjärnan bakom det hela.

– Det är svårt att säga, men jag räknar med att det är rutin och erfarenhet som jag kommer med. Nog borde jag väl höra till som ska vara med i toppen.

Precis hur bra Jac Karlsson kommer att vara får vi svar på nästa säsong. Säkert är ändå att den inhemska ligan kommer att bli bra mycket intressantare då han är tillbaka i Karis.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport