Hoppa till huvudinnehåll

Muellers rapport frikänner inte Trump - demokraterna kräver svar på varför rapporten förskönats

Robert Mueller.
Robert Muellers undersökning har pågått i nästan två år. Robert Mueller. Robert Mueller,USA

Kongressen i USA tar nu över rodret för vidareundersökningar på basis av specialutredaren Robert Muellers rapport.

Jerrold Nadler, ordförande för representanthusets juridiska utskott, kräver att USA:s kongress skall få tillgång till hela den ocensurerade versionen av rapporten och tillhörande dokument.

Nadler har vidtagit juridiska åtgärder och lämnat in en stämning för att få ut redogörelsen i sin helhet.

Det här kravet ställs eftersom en hel del information i den 448-sidor långa rapporten är överstreckad på grund av hemlighetsstämplade uppgifter.

Nadler vill också att Robert Mueller vittnar inför kongressen så att det amerikanska folket får veta sanningen om vad man egentligen kommit fram till i rapporten.

Justitieutskottets ordförande Jerold "Jerry" Nadler utlovar en omfattande men snabb utredning om Trump
Jerrold Nadler vill att Mueller skall vittna inför kongressen senast 23 maj. Justitieutskottets ordförande Jerold "Jerry" Nadler utlovar en omfattande men snabb utredning om Trump Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER USA,USA:s representanthus,Jerrold Nadler

Justitieministern förskönar sanningen

Muellers rapport, som fokuserar på USA:s president Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 och dess ryska anknytningar, offentliggjordes på torsdag kväll.

I rapporten utreder Mueller, förutom ryska anknytningar till valkampanjen, också om presidenten gjort sig skyldig till förhindrande av undersökningar och rättvisa.

USA:s justitieminister William Barr, som presenterade sin sammanfattning av rapporten efter att den offentliggjordes, beskylls av demokraterna för att försöka skydda Trump. Barr har valt att tolka rapporten till presidentens fördel.

William Barr blir USA:s nya justitieminister.
William Barr nominerades av Trump och utsågs till justitieminister i början av året. William Barr blir USA:s nya justitieminister. USA,William Barr

Enligt Barr visar Muellers rapport att Donald Trumps valkampanj inte medvetet haft något samröre med Ryssland.

I rapporten framkommer det däremot att Trumps kampanjgrupp önskat få hjälp av Ryssland, men inte gjort sig skyldig till konspiration.

Rapporten frikänner inte Trump

Vad justitieminister Barr inte heller nämner är att Muellers rapport tydligt framhåller att man inte kunnat fria Trump från misstankarna om att han förhindrat rättvisan.

- Om vi efter en noggrann undersökning av all fakta var övertygade om att presidenten tydligt inte förhindrat rättvisan, så skulle vi klarlägga det, står det i rapporten.

I rapporten presenterar Mueller tio tillfällen då Trump försökt förhindra rättvisan, men han hittade ändå inte tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal mot presidenten.

William Barr ställs inför kongressen den andra maj. Demokraterna kommer sannolikt att ställa honom till svars för varför han förskönat Muellers rapport.

En bild på Robert Muellers utredning av Trumps kampanjs Rysslandkoppling.
Demokraterna kräver att kongressen får en ocensurerad version av Muellers rapport senast den första maj. En bild på Robert Muellers utredning av Trumps kampanjs Rysslandkoppling. Bild: EPA-EFE Robert Mueller,Donald Trump,USA,Utredning,rapporter, Presidentvalet i USA 2016,rysslandsutredning

Demokraterna har bara börjat

Demokraterna kommer nu att göra fortsatta undersökningar på basis av Muellers rapport.

Adam Schiff, som är demokraternas högsta representant i underrättelseutskottet, säger att informationen i rapporten är graverande oberoende av om den kunde eller borde leda till åtal mot presidenten.

Schiff framhåller att den etiska standarden inte kan vara så här låg för en amerikansk president.

- Standarden kan inte vara att du kan göra vad som helst så länge du i slutet av dagen kan klargöra att du inte är en skurk.

Källor: Reuters, The Guardian, New York Times