Hoppa till huvudinnehåll

Tio frågor om plast – vet du hur du ska sortera?

Färggranna plastsugrör mot en svart bakgrund.
Färggranna plastsugrör mot en svart bakgrund. Bild: Gema Ibarra plast,Sugrör

Till påsk svämmar många hem över av plastskräp från påskäggen, och annars också finns det alltid mycket plast att ta ställning till. Har du koll på hur du sorterar smartast?

1. Vi finländare behöver bli bättre på att sortera plast. Vet du vilket av följande skräp som inte hör hemma i plastinsamlingen?

2. I Finland uppger cirka 40 procent av befolkningen att de sorterar plast. Men när började vi systematiskt sortera plast i Finland?

3. Största delen av all plast som samlas in i Finland förs till ett och samma ställe, Fortums plaståtervinningscentral. Men var ligger den?

4. Det finns plastförpackningar av väldigt många olika slags plast. Alla utom en går ändå att återvinna i återvinningscentralen. Vilken typ av plast går inte att återvinna idag?

5. Plast är ett fantastiskt material. På vilket sätt kan plast vara bra för miljön och klimatet?

6. Plast tillverkas för det mesta av fossil olja. Men idag har man också utvecklat olika slags plast som faktiskt är tillverkade av biomassa, och därför är mera biologiskt nedbrytbara än den traditionella plasten. Ett av de senaste försöken på det området handlar om att få fram ett plastliknande material ur en helt ny råvara. Vilken då?

7. Vad är det bäst att göra med plastbehållarna inne i påskäggen?

8. Plast i en viss färg är lite mer komplicerad än andra ur sorteringsperspektiv, vilken då?

9. Vart ska den lilla påstillslutaren från brödpåsen slängas, om man vill sortera den rätt?

10. När du har ätit upp din yoghurt eller fil står du med locket i handen. Det är metallfärgat, men i vilket sopkärl ska det slängas? Börja med att göra skrynkeltestet, d.v.s skrynkla ihop locket i handen och öppna igen.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!