Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar har klimatprotesterat runt om i Europa - "Vi är inte här för att ni ska kunna ta selfier med oss och säga att vi är duktiga"

Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med andra ungdomar  i Rom på Piazza del Popolo 19.4.2019
Greta Thunberg och andra ungdomar under en klimatmanifestation i Rom 19.4.2019. Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med andra ungdomar i Rom på Piazza del Popolo 19.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,Rom,Italien,Greta Thunberg

Under långfredagen samlades många unga människor till klimatprotester runt om i Europa.

Bland annat skådespelaren Emma Thompson deltog i dag i program som klimataktivister inom ramen för rörelsen Extinction Rebellion ordnade på Oxford Circus i centrala London. Hon konstaterade att hon länge har försökt kämpa för miljöfrågor, och att hon nu vill visa de unga sitt stöd. "Vår planet har allvarliga problem ", sade hon.

Skådespelerskan Emma Thompson stöder klimataktivisternas protester i London
Skådespelaren Emma Thompson stöder klimataktivisternas protester i London Skådespelerskan Emma Thompson stöder klimataktivisternas protester i London Bild: AFP / Lehtikuva Emma Thompson,demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,London

Extinction Rebellion hade uppmanat folk att ansluta sig till kampanjen för civil olydnad med krav på att regeringen vidtar konkreta åtgärder för att minska på utsläppen.
Polisen försöker gripa demonstranter i London 19.4.2019. Demonstranter rör sig för femte dagen i rad på gatorna i London.
Polisen försöker gripa demonstranter i London 19.4.2019. Demonstranter rör sig för femte dagen i rad på gatorna i London. Polisen försöker gripa demonstranter i London 19.4.2019. Demonstranter rör sig för femte dagen i rad på gatorna i London. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,London,Storbritannien,Extinction Rebellion

Londonpolisen uppger att över 570 människor gripits den här veckan. Extinction Rebellion har blockerat flera centrala byggnader i centrum av London. För en tid sedan uppträdde de i protest halvnakna inne i parlamentsbyggnaden.
Protesterande ungdomar vid flygplatsen Heathrow 19.4.2019
Protesterande ungdomar vid flygplatsen Heathrow 19.4.2019 Protesterande ungdomar vid flygplatsen Heathrow 19.4.2019 Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,London,Storbritannien

I dag ordnades det också en mindre demonstration nära flygplatsen Heathrow. En grupp ungdomar - många 13-14 år gamla - marscherade med plakat och banderoller längs en livlig väg. På banderollerna stod det bland annat "Är vi den sista generationen?"

Greta Thunberg talade inför tusentals unga i Rom

Den 16-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg talade i Rom. Hon deltog i en klimatprotest på torget Piazza del Popolo.

Tidigare under veckan träffade hon bland annat påven Franciskus och EU-parlamentariker i Strasbourg.

Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med andra ungdomar  i Rom på Piazza del Popolo 19.4.2019
Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med andra ungdomar i Rom på Piazza del Popolo 19.4.2019 Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med andra ungdomar i Rom på Piazza del Popolo 19.4.2019 Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,Rom,Italien,Greta Thunberg

- När jag är vuxen och tillräckligt gammal för att bli politiker - då är det för sent att agera. Det är därför vi måste agera nu. Vi kan inte vänta på att människor som jag ska växa upp och fatta beslut, sade Greta Thunberg i Rom.
Greta Thunberg under en klimatmanifestation i Rom 19.4.2019
Greta Thunberg under en klimatmanifestation i Rom 19.4.2019 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,Rom,Italien,Greta Thunberg
Klimatmanifestation i Rom 19.4.2019
Klimatmanifestation i Rom 19.4.2019 Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,Rom,Italien,Greta Thunberg

- Vi barn gör det här för att väcka de vuxna - inte för att politiker och andra vuxna ska ta selfier med oss eller berätta för oss hur mycket de beundrar oss för det vi gör.

När jag är vuxen och tillräckligt gammal för att bli politiker - då är det för sent att agera. Det är därför vi måste agera nu― Greta Thunberg

Cirka 5 000 ungdomar hade samlats för att lyssna på henne. De bar plakat med texter som " Klimatförändring = Utrotning av människan" och "Tiden rinner ut".

Klimataktivister blockerar ingången till oljebolaget Totals högkvarter i anslutning till en miljöprotest  i La Defence nära Paris.
Klimataktivister blockerar ingången till oljebolaget Totals högkvarter i anslutning till en miljöprotest i affärsdistriktet La Defence nära Paris. Klimataktivister blockerar ingången till oljebolaget Totals högkvarter i anslutning till en miljöprotest i La Defence nära Paris. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,Total,demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,La Défense

I Paris har aktivister blockerat entréer till företag och banker, och förhindrade folk att gå till sina arbetsplatser. Också ingången till det franska miljöministeriet blockerades.

Fransk kravallpolis använder pepparspray mot demonstranter som blockerar entrén till banken Société Générales högkvarter.
Fransk kravallpolis använder pepparspray mot demonstranter som blockerar entrén till banken Société Générales högkvarter. Fransk kravallpolis använder pepparspray mot demonstranter som blockerar entrén till banken Société Générales högkvarter. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,La Défense,demonstrationer,klimatstrejk,klimatpolitik,Société Générale

Polisen använde pepparspray mot en Greenpeace-grupp som blockerade entrén till banken Société Générales högkvarter.


Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes