Hoppa till huvudinnehåll

Veckans kulturtips

Hurdan fotboll skapar en kvinnlig tränare för ett herrlag i elitserien? Hur avbildar man själen i en tavla? Och hur mycket kan man bli lurad utan att bli galen?

Tv-serie

Fotbollsplanen som scen för livet.

En kvinnlig fotbollstränare för ett herrlag i elitserien. Omöjlig tanke?

Den tanken kan du testa medan du ser på den norska serien "Hemmaplan" (Heimebane). Som en riktigt god fotbollsmatch bjuder den på kärlek och passion, smärta och svek, ångest och press, konflikter och kamratskap.

I säsong ett fick vi följa hur Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) kommer in som ny tränare när fotbollslaget Varg IL stiger upp till elitserien. Vilket förstås betydde konflikter och hård konkurrens.

Helena och Michael står på träningsplanen med händerna i fickorna.
Ane Dahl Torp gör rollen som Helena Mikkelsen, och tidigare fotbollsproffset John Carew gör rollen som hjälptränaren Michael Ellingsen i NRK:s tv-serie om fotbollslaget Varg IL. Helena och Michael står på träningsplanen med händerna i fickorna. Bild: Motlys AB Yle Fem,Hemmaplan,Ane Dahl Torp,John Carew,säsong 2

I säsong två får Helena och många andra i laget möta utmaningar både på planen och privat. Det gäller att visa handfast ledarskap (och gott föräldraskap) när lojalitet och förtroende ställs på prov.

Vad? ”Hemmaplan 2” på Arenan från 18.4, på Yle Fem måndagar kl. 20 med start 10.6. Första säsongen finns också på Arenan.

När? När du är i akut behov av bra tv-drama.

Med dem? Markku Kanerva -----/----- Anna Signeul

Oscar Hagen målar själens landskap.

Utställning

Oscar Hagen är en kameleont bland de yngre finlandssvenska konstnärerna. Ömsom jobbar han med videoprojekt och livemusik för multikonstnärsgruppen De Kristallklara ömsom broderar han brinnande bönehus i korsstygn.

Många kommer kanske också ihåg hans utställning om drogkulturen på den finlandssvenska glesbygden: Dysterbotten.

Oscar Hagen.
Oscar Hagen. Bild: Åbo Akademi/Felix Rantschukoff Österbotten,hagen

Hans nya utställning heter Landskap och nu visar han upp tavlor som lite påminner om österländska mandalor eller om rorschachtest. Själarnas landskap börjar snurra framför ögonen.

Var? Raawka, Storalånggatan 34, Vasa

När? Vernissage lördag 20 april, (efteråt Aftonklubben med live-musik). Själva utställningen pågår till 4 maj.

Med vem? Claes Andersson -------I- Ville Andersson

Hur många hemligheter kan en man dölja?

Tv-serie

Mrs Wilsons man Alec dör plötsligt i en hjärtattack. Men chocken för änkan blir ännu värre då det kort därpå ringer på dörren och där står en kvinna som också påstår sig vara Mrs Wilson och änka till Alec.

BBCs miniserie Mrs Wilson handlar om svek och bedrägeri i en skala som känns otrolig, men den är baserad på verkliga personer och händelser.

Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi,
Agent, författare, bigamist Alec Wilson (Iain Glen). Tositarinaan pohjautuva minisarja kertoo tarinan, jossa totuus muuttuu hetkessä valheeksi ja valheet todellisuudeksi, Bild: Steffan Hill / Snowed-In Productions Yle TV1

Alexander "Alec" Wilson var en hemlig agent som även skrev populära spionromaner. Han var gift flera gånger men brydde sig aldrig om att skilja sig. Och det här ledde till ett otroligt rådd efter hans död.

Skådespelaren Ruth Wilson spelar huvudrollen som Mrs Wilson och att hon har samma efternamn är ingen slump. Ruth spelar faktiskt rollen som sin egen farmor. Och sluttexterna efter det tredje och sista avsnittet är även dom extra intressanta.

Vad? Miniserie av BBC

När? På Arenan eller Yle TV 1 tisdagar

Med vem? James Bond --/---- Arne Treholt

Den här veckans kulturtips fick du av Peter Lüttge, Marit Lindqvist och Johanna Grönqvist.