Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt varning för gräsbränder i hela Svenskfinland – På långfredagen fick räddningsverket släcka markbränder i Virmo och Pemar

Brandbil vid Egentliga Finlands räddningsverk i Åbo.
Brandbil vid Egentliga Finlands räddningsverk i Åbo. Bild: Yle/Christa Mäkinen egentliga finlands räddningsverk

På långfredagen fick räddningsverket släcka markbränder både i Virmo och Pemar.

I Virmo ledde eldande av trädgårdsavfall till en markbrand och i Pemar resulterade en naturvårdsbränning i en markbrand.

Risken för gräsbränder är för tillfället stor i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Österbotten.

Det är Meteorologiska institutet som utfärdar varningarna och räddningsverket följer dem.

Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder

Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder, framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt.

Ungefär 11 procent av markbränderna i Egentliga Finland år 2018 fick sin början av ovannämnda orsaker.

Egentliga Finlands räddningsverk påminner om att man inte får förstöra avfall i hemmen genom eldning och vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.

Oaktsam behandling av eld är ett allvarligt brott

Polisen meddelar i sin tur att oaktsam behandling av eld, som orsakar eller kan orsaka fara för annans säkerhet eller egendom, kan bötfällas.

Om oaktsam behandling av eld orsakar skada är det fråga om ett allvarligare brott, som kan leda till ett allvarligare straff än böter och möjligt skadeståndsansvar.

Påskbrasorna förbjudna på många håll

På påskafton (påsklördagen) är det tradition att tända en påskbrasa, men det här året är påskbrasorna förbjudna på många håll på grund av brandfaran.

Enligt räddningslagen får man inte ha en öppen eld utomhus om det råder fara för skogsbrand eller gräsbrand. Enligt rådande varningar är det fara för gräsbrand i hela Svenskfinland den här helgen.

Uppdaterat: På påskafton (påsklördagen) uppstod en till brand i Virmo. I det fallet, där ett 100 kvadratmeter stort förråd förstördes, startade branden på grund av att någon hade eldat skräp.