Hoppa till huvudinnehåll

I Borgå levereras det nyrostade kaffet till fots

Kaffe hälls upp i en kopp bredvid en runebergstårta
Linda Pokki häller upp det nyrostade kaffet i vårsolen. Kaffe hälls upp i en kopp bredvid en runebergstårta Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Runebergstårta,Kafferosteri

Trenden att värdesätta gott kaffe märks också i Borgå, där det nu finns tre stycken kafferosterier. Ibland levereras det nyrostade kaffet till fots.

Då jag går upp för trapporna i den gamla träbyggnaden kommer den starka kaffedoften emot mig som en vägg. Doften blir starkare för varje steg jag tar och då jag kliver in genom dörren ser jag varför.

Hela rummet är fyllt med gigantiska säckar med kaffebönor från ett tiotal länder. Linda Pokki, restaurangchef på Porvoon Paahtimo, berättar att det kan röra sig om flera tusen kilo bönor då de just fått in en ny leverans.

Säckar fyllda med kaffebönor
Kaffebönor som väntar på att bli rostade. Säckar fyllda med kaffebönor Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Kafferosteri,Påse

Då jag frågar Pokki om varför hon tror att kafferosterier blivit så populära just i Borgå, säger hon att det kan ha att göra med att finländare är kända för att älska kaffe och så också i Borgå.

- Förutom detta så har ju Borgå också vuxit fram som en gourmetstad där det finns fina restauranger, och självklart är ju kaffet också en viktig del av det, säger hon.

Kvinna häller kaffebönor i en maskin
Linda Pokki häller de råa kaffebönorna in i maskinen för att rostas. Kvinna häller kaffebönor i en maskin Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Kafferosteri

Kaféer, hotell och privatpersoner

Den allra största delen av kaffet som rostas i Paahtimo går till deras eget kafé, men de har också leveranser till andra kaféer och hotell.

- Vissa av kaférna och hotellen är närliggande så i dessa fall sker leveransen ofta till fots, berättar Pokki.

Förutom hotellen och kaféerna så finns det också många privatpersoner som vill ha sitt kaffe nyrostat och kommer på uppköp med jämna mellanrum.

Rostade och orostade kaffebönor
Visste du att kaffebönor inte är mörkbruna från början? Här är skillnaden mellan rostade och icke-rostade bönor. Rostade och orostade kaffebönor Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Kafferosteri

Närvaron till huvudstaden eller en ren slump

Jordan Wilson är grundare för Keakoffee i Borgå. Han tycker inte att finländarnas kärlek för kaffe märks i mängden kafferosterier om man ser på det ur ett nationellt perspektiv.

- Men kaffe är en populär dryck och att det finns många rosterier just i Borgå kan ju bero på att vi ligger så nära Helsingfors, eller så handlar det bara om en slump, skrattar han.

Rostade kaffebönor
Nyrostade kaffebönor. Rostade kaffebönor Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Kafferosteri

Ha koll på rostningsdatumet

Wilson menar att det godaste kaffet får du om du köper hem rostade kaffebönor och mal dem själv. Men har man inte möjlighet till detta är ett annat hett tips också att kolla på rostningsdatumet på paketet.

Ju kortare tid det gått sen de rostats, desto bättre. Idealet är att man dricker kaffet inom några dagar efter rostningen.

En runebergstårta och en kaffekopp
Runebergstårta och kaffe - en klassiker från Borgå. En runebergstårta och en kaffekopp Bild: Yle/Fredrika Lindholm kaffe,Runebergstårta,Kafferosteri

Men Wilson poängterar också att man inte alltid måste vara så noga.

- Det fina med kaffe är att det inte finns något som är rätt eller fel. Det bästa kaffet är det du njuter av på morgonen eller kvällen, med vänner eller familj. Men är ditt mål att dricka ett så smakrikt kaffe som möjligt ska du absolut kolla på rostningdatumet, menar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland