Hoppa till huvudinnehåll

Oula Palve har tecknat ett NHL-kontrakt med Pittsburgh – laget kan nästa säsong ha fyra finländare

Oula Palve.
Oula Palve ska testa vingarna i Nordamerika. Oula Palve. Bild: All Over Press Oula Palve

Efter ett drygt år i Åboklubben TPS lämnar Oula Palve FM-ligan för att försöka knipa en plats i ishockeyligan NHL. Det är den väl ansedda kontraktssajten capfriendly som går ut med nyheten. 27-åringen uppges tecknat ett ettårskontrakt med Pittsbugh Penguins.

Palve är något av en late bloomer, en spelare som blommar ut i sen ålder. 27-åringen NHL-draftades aldrig och slog igenom på liganivå först som 24-åring.

Efter nästan två hela säsonger i HPK har det blivit en slutspelsvår och en hel säsong i TPS.

Säsongen 2018–19 blev det 16 + 35 = 51 poäng på 53 matcher i TPS. Centern har den här säsongen fått landslagsdebutera men är inte VM-aktuell.

Ettårigt nykomlingskontrakt

Avtalet med Pittsburgh är ett ettårskontrakt som i NHL ger en lön på åtminstone 792 500 dollar per säsong. Spelar Palve i farmarligan AHL får han nöja sig med 70 000 dollar.

Nästa sommar har Palve möjlighet att teckna kontrakt med vilken NHL-klubb som helst.

Pittsburgh har nu kontakt med två finländare: förutom Palve även backen Olli Määttä. Dessutom sitter klubben på rättigheterna till backen Juuso Riikola som har ett utgående kontrakt.

21-årige anfallaren Kasper Björkqvist som är draftad av klubben gör sin tredje säsong i universitetslaget Providence College. Det är möjligt att han under sommaren tar klivet till proffsishockeyn och tecknar sitt första NHL-kontrakt. I så fall har Björkqvist gjort sitt i universitetsrinkarna.

Pittsburgh Penguins åkte ut i slutspelets första omgång där New York Islanders gick vidare med 4–0 i matcher. Under 2000-talet har Pittsburgh vunnit Stanley Cup 2009, 2016 och 2017. Klubbledningen spekuleras göra märkbara förändringar i laget efter vårens slutspelsmagplask.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport